Johan Svedjedal Foto: Dan Hansson/TT

Johan Svedjedal tar hem Karin Boye-priset

Årets Karin Boye-pris gick till den etablerade författaren Johan Svedjedal och hans verk Den nya dagen gryr.

Varje år hålls den skönlitterära Karin-Boye tävlingen. Den anordnas av Huddinge kommun i samarbete med Karin Boye-sällskapet. Ett verk i Karin Boyes anda, som kan vara allt från prosa till roman, utses av juryn till vinnare av tävlingen och prissumman.

Karin Boye räknas som en av Sveriges stora litterära modernister. Hon bodde och jobbade i Huddinge under en längre tid. Detta tillsammans med hennes verk ligger till grund för tävlingen.

– Tävlingen hålls för att lyfta fram Karin Boyes koppling till Huddinge och för att lyfta fram litteraturen, läsningen och skrivandet, berättar Nick Jones som är konst- och bibliotekschef på Huddinge bibliotek och en av organisatörerna för tävlingen. 

”Jag är hedrad och glad över att vara årets mottagare av Karin Boyes litterära pris” säger Johan Svedjedal till Huddinge kommun som har publicerat hans kommentar och juryns motivering i ett pressmeddelande. Hans verk är en biografi över Karin Boyes liv och litteratur.

För att delta i tävlingen ska man gärna ha en koppling till Huddinge. Årets pristagare bor i Uppsala utan koppling till Huddinge. Nick Jones berättar varför priset ändå gick till Johan Svedjedal.

– Vi hade svårt att inte ge priset till Johan Svedjedal i år. Verket är så anmärkningsvärt och det är en enorm arbetsinsats.

Ett annat krav för att få delta är att man tidigare har publicerat något. Detta krav gör att tävlingen riktar sig till äldre, mer erfarna författare. De yngre, nyare och opublicerade författarna har svårt att konkurrera mot de etablerade författarna. Nick Jones berättar om svårigheterna med att skapa en balans i detta.

– Det är något vi är medvetna om och kommer jobba med men det är också en politisk process. Vi ser utmaningen, berättar han.