Petra Cortright, Stillbild från 007goldeneye.sexual_videoconferencing_characterscheatsharks (2016), video 15:45 min. Foto: pressbild

Sju internationella konstnärer tar plats i Huddinge

Susanne Ewerlöf arbetar som curator på Fullersta gård och är mitt uppe i planeringen inför lördagens vernissage. Då slås nämligen portarna upp för en ny grupputställning som ämnar att utmana hur vi tolkar det visuella, If seeing is Believing.

På Fullersta gård möts man av sladdar, tyger och inplastade tavlor. Sju konstnärer är på väg att flytta in sina installationer i de olika rummen. Idén till utställningen kom från några av verken i utställningen, då Susanne Ewerlöf kände till konstnärerna sedan innan.

– Det mänskliga seendet präglas både individuellt och kulturellt. Vårt seende är delvis präglat av den kultur man växer upp i. Man lär sig hur man ser på saker, vilket betyder att man också kan avlära sig, säger Susanne Ewerlöf.

Susanne Ewerlöf menar att våra personliga erfarenheter påverkar vad vi ser, vilka fördomar vi har och vilka antaganden vi gör om verkligheten. Det är temat som förenar de sju konstnärerna. Bland de medverkande i grupputställningen finns två svenska konstnärer, Windy Fur Rundgren och Lena Bergendahl. Windy Fur Rundgrens verk är delvis inspirerat av en japansk sägen.

– Jag började leka med en figur. När man sedan vänder på figuren nittio grader så ser det ut som en kvinnokropp, så jag bestämde mig för att göra en japansk solgudinna som heter Amaterasu. Det är det som är temat med den här utställningen, hur seendet kan förvandlas med ganska enkla optiska medel, säger Windy Fur Rundgren.

 

I rummet bredvid sätter Lena Bergendahl upp sin videoinstallation Displacements of the Visible. Materialet är filmat i Neapel, där optikforskaren Giambattista della Porta var verksam.

– Mitt arbete är filmat på platser som relaterar till hans arbete på olika sätt. Bland annat i ett hus där han bodde och på platser där han arbetade, fast i en helt annan tid. Med hjälp av film kan man sätta ihop kollage från olika tider, så att det blir som en slags metaberättelse, säger Lena Bergendahl.

De andra medverkande konstnärerna är Toril Johannessen, Petra Cortright, Mykola Ridnyi, Aleksandra Vajd och Hynek Alt. Utställningen inleds lördagen den 11:e november klockan 12 och kommer att hålla öppet varje helg fram till mars.