Fiol för alla i förorten

Av William Crofts
Biblioteket i Vårby gård har börjat med fiollektioner för att få fler barn att utöva kultur. Där krävs varken förkunskaper, föranmälan eller betalning.
– Det här är för alla, säger fiolläraren Elisabet Buckland.

Sedan januari i år erbjuds det fiollektioner för barn i alla åldrar i Vårby gårds bibliotek. De här lektionerna skiljer sig dock från vanliga fiollektioner på kulturskola. Här får vem som helst dyka upp mellan 14–17 på onsdagar och spela fiol, utan några krav på förkunskaper – helt gratis.

– I och med att det är drop-in så är det ett helt annorlunda koncept jämfört med på kulturskola. Här får du en fiol i handen och får börja spela direkt. Det är som att gå en snabbkurs, säger Elisabet Buckland, fiollärare på både Huddinge kulturskola och Vårby gård.

Enligt Elisabet Buckland kan det komma allt från sex till över 20 barn på lektionerna. Vissa kommer nästan varje vecka och är med på hela tretimmarspasset, medan andra bara är med i tio minuter.

– Det är det som är så kul, de som är här är det som verkligen vill vara det. Man får gå när man vill.

Lektionerna finansieras av statliga bidrag. Elisabet Buckland tycker att det är viktigt att det läggs pengar på den här typen av verksamhet, eftersom det gör kultur tillgängligt för barn som annars aldrig hade fått någon möjlighet att få ta del av det.

– Till kulturskolan är det ofta en viss typ av barn som kommer, barn vars föräldrar spelar ett instrument eller är kulturellt intresserade. Här spelar det ingen roll, det här är för alla. Många som kommer hit har aldrig ens hört talas om kulturskola. Här får barn som kommer från andra förhållanden chansen att få känna glädjen av att vara tillsammans och lära sig ett instrument.

 

Just nu vet inte Elisabet Buckland med säkerhet om projektet kommer fortsätta längre än till nästa termin. Hon tror dock att det skulle kunna hålla på hur länge som helst, eftersom intresset finns. I framtiden hoppas hon kunna ta med barnen till en konsert.

När jag berättade för barnen vad en orkester var blev de alldeles häpna. Vi hoppas kunna ta dem till en konsert och visa dem hur spännande det här verkligen är.