Han är förebild för Huddinges yngre

Vårby Ungdom är en stor mötesplats för Huddinges yngre. Här samlas det nästan 100 ungdomar varje fredag och de möter Vasilios som gör allt för att bidra till en trygg och meningsfull verksamhet.
spela sällskapsspel, pyssla, måla, baka, träna, dansa och syssla med textilverksamhet och hantverk samt delta i gruppverksamhet. Du kan också spela biljard eller fika i caféet!

Vasilios Kalambokis, 37, är en av förebilderna som sprider glädje på ungdomsgården. Han beskriver sig själv som lugn, skojsam och engagerad.

– Det är ungdomarna som driver mig framåt. De ger mig ständig energi som får mig att vilja stanna kvar här och utveckla verksamheten vidare.

Vårby Ungdom riktar sig till ungdomar i åldern 13 till 19 år, här kan de göra allt ifrån att skapa musik till att fika i caféet, dansa eller bara hänga. Ungdomarna har möjligheter till att ordna egna aktiviteter och snart får de även tillfälle till att följa med ut på olika besök.

– Just nu jobbar vi med ett projekt för att få igång en fritid- och kulturorientering. Vi kommer att ta oss ut och prova på bland annat folkopera, teater och bibliotek.

Förutom att ungdomarna får chansen att ta sig utanför Huddinges kommun och upptäcka andra delar av storstaden så satsas det fler projekt för att utöka aktivitetsutbudet. Ett filmrum är på väg att byggas och det tillkommer en modedesigner till fritidsgården.

– Vi kommer ha biokvällar och man kommer kunna pyssla och designa olika plagg.

Ungdomsgården är öppen alla vardagar i veckan, men flest ungdomar samlas på fredagar. Eftersom att verksamheten är i samma byggnad som Vårbyskolan så är det populärt att efter en avslutad skoldag gå förbi fritidsgården och umgås innan hemgång.

Att Vasilios hamnade just i fritidsledarrollen var ingen slump. I sina yngre dagar hade han ett stort intresse inom lagsporter. Han spelade fotboll tills han var 19 år gammal och valde att fortsätta intresset utanför bollplan, som tränare.

Arbetet med ungdomar motiverade sedan honom till att studera på folkhögskola och under fritidsledarutbildningen fick Vasilios praktisera på Vårbys Ungdomsgård. Praktikplatsen öppnade sedan dörrar till en anställning och han har nu sedan år 2011 varit verksam i fritidsgården.

– Jag och mina kollegor är alltid positionerande, vi agerar och reagerar utifrån olika situationer och gör allt för att driva ungdomarna framåt.

I framtiden vill Vasilios inget annat än att fortsätta påverka ungdomarna i en positiv riktning. I takt med att fritidsledarnas medvetenhet, kunskaper och status ökar så tror han att verksamheten går en bra framtid tillmötes.