Tjejfestivalen 2017 i Huddinge. Henna- och tatueringskonstnären Sara målar hennablommor på Marias hand.

Fest och allvar på tjejfestival

Stämningen inne på ABF:s ungdomsgård Huset är koncentrerad. Ett sjuttiotal tjejer skapar, pratar och lyssnar på musik. Huddinge kommun arrangerar varje år en festival för tjejer med behov av extra stöd.

I festivallokalen råder liv och rörelse, men på ett stillsamt vis. I soffor sitter festivaldeltagare och pratar och fikar. Stora, runda bord är fyllda av kritor, färg, papper och penslar. Tjejerna ritar och skapar intesivt. Senare under eftermiddagen ska pojkbandet Midnight Stories uppträda på scenen.

Festivaldeltagaren Ann-Sofie sitter och ritar ett färgglatt julkort. Hon ska ge det till killarna i bandet.

- Jag tror att de kommer att bli jätteglada, säger Ann-Sofie. Hon går iväg mot scenen. Innan bandet spelar ska hon delta i en teaterföreställning som handlar om känslor.

Eliz Lindström är en av arrangörerna och arbetar som fritidsutvecklare på Huddinge kommun.

- Vi arrangerar tjejfestivalen för att lyfta tjejerna. Flera undersökningar visar att många tjejer med funktionsnedsättning sitter hemma mycket och mår dåligt. De är mindre aktiva än killarna. Därför prioriterar kommunen verksamhet för tjejer.

ABF står för en viktig del av förberedelsearbetet. De jobbar med en projektgrupp med funktionsnedsatta tjejer som bestämmer upplägget för festivalen.

I en del av lokalen sitter Tjejjouren. Idag är temat mens och framför dem på bordet ligger menskoppar, tamponger och kondomer.

- Det finns ett stort behov av att prata med andra än sina anhöriga om kroppen, relationer och sex, säger Ebba Bergqvist från Tjejjouren.

Hon säger att sexualundervisningen i särskolorna ofta är undermålig om den alls finns. Dessutom råder det en lång tradition av att betrakta funktionsnedsatta som asexuella, vilket inte stämmer. Det saknas även mer information om integritet och rätten till den egna kroppen. Många av tjejerna lever på institution, är utsatta och riskerar övergrepp.

Musik hörs plötsligt från scenen. Förtjust rusar tjejerna dit för att lyssna och dansa. Livet må vara tungt ibland, men idag är det fest.