Ivica flyttade till Huddinge i våras. FOTO: Natalia Julia Czermak

Ivica Burazin – Vårby gårds lokala stjärna

Ivica Burazin, 45 är en familjefar och fotbollsentusiast som kämpar för att alla ska ha lika möjligheter till att leva.
– Alla har inte möjligheter till att gå på universitet eller jobba, de möjligheterna måste skapas”.

Hans intressen ligger i att se en utveckling i lokala samhällen. Det ”lokala” för Ivica har sedan 36 år tillbaka varit och är fortfarande kommundelen Vårby gård. Han har bland annat arbetat som centrumvärd och fått bort stöket i centrum.

– Jag fick ett samtal från centrumägaren Fastighets AB Balder för tre år sedan, han sökte en person med brett kontaktnät för att göra en förändring i centrum.

Ivica har sedan 19 år tillbaka varit aktiv för idrottsföreningen Vårby Gård IF och har många vänner i området. Föräldrar, syskon, ungdomar. Han är bekant med alla.

När han började spela för Vårby Gård IF märkte han en stor tränarbrist, då erbjöd han sig själv till att hjälpa till och coacha ett lag.

– Jag frågade tränaren om de behövde hjälp i klubben, han sa ”ja”. ”Amen dåså” sa jag, ”ge mig ett lag!”.

Och det fick han också. Han tränade pojkar födda 86-87 som än idag har god kontakt med. Men tränarkarriären slutade inte där, inte nog med att han drev fram ungdomarna så satsade han även på en egen fotbollsförening som han döpte till FC Victoria Stockholm. Tyvärr gick laget så fort upp i serien att storklubbarna valde att värva in Ivicas stjärnspelare till sig själva och FC Victoria Stockholm lades ned efter tre år.

– Jag blev självklart ledsen, men hann inte sörja det riktigt. Jag blev mer glad för spelarnas skull!

Trots en väldigt lång tränarerfarenhet tycker Ivica att det är först nu som känner sig som en bra tränare. Han har alltid kunnat motivera ungdomarna men det är först idag som hans framgång är att lära ut fotboll, till många fler.

Han tränar pojkar och flickor i åldern 10-11 i Vårby Gårds IF och från i höstas anordnar han mix-träningar där pojkar och flickor blandas i samma lag.

– Det har blivit lugnare och stabilare sedan vi har börjat blanda ihop de på träningarna. Jag märker en stor förbättring i kommunikationen. De har respekt och tolerans för varandra. 

Idag fortsätter Ivica satsa på utvecklingen i Vårby gård, hans arbete som centrumvärd har uppgraderats till en ny titel som kommunikatör och han begriper inte bara dialogen med Vårbyborna men också kommunen, skolorna och näringslivet.