Vinnarna av Augustpriset 2017. Foto: Pontus Lundahl/TT

Prestigefyllt litteraturpris delades ut

Av Ebba Larsson
Tre vinnare korades till årets Augustpristagare under Augustgalan i Stockholms konserthus. Nytt i Flempan har listat alla vinnare och juryns motiveringar.
• Detta var den 29e Augustgalan.
• Priset har fått sitt namn efter August Strindberg.
• Svenska Förläggareföreningen instiftade priset 1989.

På måndagskvällen den 27e november delades Sveriges mest uppmärksammade och prestigefyllda litterära pris, Augustpriset, ut på Augustgalan i Stockholms konserthus. Journalisten Johar Bendjelloul var kvällens konferencier och duon Good Harvest stod för musiken. Tre vinnare presenterades i tre olika kategorier, Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svensk barn- och ungdomsbok. Vinnarna får 100 000 kr var, och en bronsstatyett av konstnären Mikael Fare.

Här är vinnarna av Augustpriset 2017

Årets svenska skönlitterära bok

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, Johannes Anuyuru, Norstedts

Jury: Med en originell och ödesmättad dramaturgi skildrar Johannes Anyuru den händelsekedja där samhällsväven i ett samtida och framtida Sverige bryter samman och lämnar öppet för terror och repression. Med poetisk fördröjning gestaltas den individuella utsattheten i en värld för krympande livsutsikter och en uppfordrande undran över verkan av människors handlingar.

Årets svenska fackbok

Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström, Fatima Bremmer, Forum.

Jury: Ett levande porträtt av en tid och av en person, som var undersökande journalist, äventyrare, barlejon, med en livslång förbjuden kärlek till en annan kvinna. En bok om att skriva och leva till varje pris.

Årets svenska barn- och ungdomsbok

Fågeln i mig flyger vart den vill, Sara Lundberg, Mirando Book.

Jury: Vad innebär det att ”få följa sina drömmar”? Vad innebär uppoffring, arbete och smärta? I Fågeln i mig flyger vart den vill har Sara Lundberg tolkat och speglat konstnären Berta Hanssons (1910-1994) drabbade och enastående livsöde. Resultatet är en livsvacker barnbok om konst och liv, som inspirerar läsare till att våga följa sin egen fågel vart den vill.

 

Under galan delades även Lilla Augustpriset ut. Priset instiftades av Svenska Förläggareföreningen 1994 och riktar sig till unga i åldrarna 16-20. Vinnaren får 15 000 kr.

Vinnare Lilla Augustpriset

Den röda cykeln, Saga Miketinac, Ronneby.

Jury: Den röda cykeln tillhörde en pojke. Den blev kvar i diket efter olyckan och hittades av en flicka som hade den tills någon hade bråttom till ett livsavgörande möte. Därefter cyklade han som inte fick stanna och hon som fick det. Den röda cykeln binder ihop fyra berättelser om sorg, om glädje, om flykt och om framtidstro. Berättelsen är tidlös, fastän inslag finns som är högaktuella. Metaforerna är spännande. Som läsare vill man veta mer om alla som cyklar på den röda cykeln.