Källa: Kungliga Bibliotekets arkiv.

Huddinge för femtio år sedan

Av Elfrida Andersson
Vad skrevs i tidningarna om Huddinge den 6 april 1968? Nytt i Flempan har grävt i arkivet för att finna svar på frågan.

Mycket i samhället har förändrats de senaste femtio åren – kanske främst på grund av utvecklingen inom teknik och media. ”Det var bättre förr” menar många, något som på vissa sätt kanske kan stämma.

Den 6 april 1968...

Nytt i Flempan har kollat upp vad som var på tapeten i Huddinge för exakt femtio år sedan, närmare bestämt lördagen den 6 april 1968. Detta för att få en bild av hur samhället såg ut vid den tidpunkten, men även för att kunna hitta likheter med dagens medierapportering.

 

”LÖRDAG! SÖNDAG! Kul för hela familjen”

Så lyder en rubrik från DN den 6 april. Scania-bilar har satsat stort på att skapa ett bilcentrum i sin anläggning i Huddinge, i korsningen Huddingevägen/Ågestavägen.

Hela familjen är välkommen att besöka stället för provkörning av Volkswagen, för att kolla på begagnade bilar och för ta del av det allra nyaste inom bilbranschen. Glöm inte att caféterian är öppen!

 

Ångerfylld student beklagar sig i DN

I DN finner vi även en mer seriös artikel om ett brottmål där en 25-årig student dömts för ett rånöverfall i Trångsund, Huddinge. Studenten har vädjat till Svea hovrätt om att få sitt fängelsestraff ändrat till skyddstillsyn.

Den dömde skyller på att han druckit vin vid brottstillfället, då han hotat en affärsinnehavare med kniv för att få dennes bilnyckel.

– Jag har druckit min sista flaska vin och lovar att bli en bättre människa. Jag vill hem till min familj och mitt sex månader gamla barn som jag ännu inte sett på grund av att jag suttit häktad, säger studenten enligt DN.

 

Populärt med dans i Huddingetrakten

Dansbanor och nattklubbar fanns det gott om i Stockholm på sextiotalet. Så även i Huddingeområdet vilket vi kan se i en kort, men tydlig, annons från Aftonbladet.

”HAR NI VÅRKÄNSLOR? Alla som inte har – får!” lyder en annons som uppmuntrar till att besöka ett dansevenemang i Farsta.

Likväl i DN finns en lista på evenemang att läsa under rubriken ”DANS”. Långt ner i listan kan vi tyda ”Nya Udden, 15 min från City, mitt emot Huddinge station”. Bob Lunds orkester med Ulla och Britt står för musik.

SM-simmaren från Farsta

Från nöje till sport. Bland sportsidorna i Aftonbladet finner vi ett reportage med den framgångsrika simmaren Elisabeth Ljunggren-Morris från Farsta.

Ljunggren-Morris är aktuell för att delta i SM i Halmstad, men artikeln tycks mer fokusera på att beskriva kärleken till sin man, fastighetsmäklaren och mångmiljonärssonen Winston från New Mexiko.

 

Ett franskt intresse för svenska förorter?

Ett Farsta och Vällingby i Frankrike? Enligt Svenska Dagbladet är de svenska förorterna på modet i Frankrike.

Svenska Dagbladet uppger att en grupp av franska hotelldirektörer och experter på stadsplanering har besökt Stockholm. Detta för att granska höghus och affärscentra i Stockholmstrakten.