Maria af Klintberg. Foto: Olle Printz

Odysséen från
Järna till Huddinge

Av Olle Printz
Teater Sláva fyller 25 år och jubileumsåret är fyllt med många nyskapande projekt och spännande idéer. En maratonkonsert i Tonsalen och en annorlunda tolkning av Odysséen är bara två av många evenemang som Teater Sláva anordnar.

De senaste 14 åren har Teater Sláva drivit sin verksamhet i Tonsalen strax norr om Huddinge centrum. En hemtrevlig lokal som igår eftermiddag var fylld av förväntansfulla barn som var där för att se en föreställning. Själva teatern har funnits många år innan man flyttade till Tonsalen, och i år firar man 25-årsjubileum.

 

Maria af Klintberg är projektledare på Teater Sláva och har varit där i 16 år, och hon har många evenemang planerade för att fira jubileet. Teatergruppen har under våren spelat in en “greatest hits”-skiva som kommer att släppas i samband med en maratonkonsert som startar den 25:e maj kl.18 och avslutas kl. 19 dagen efter. Maratonkonserten kommer alltså att pågå i 25 timmar, en timme för varje år teatern funnits.

– Man måste så klart inte sjunga hela tiden, man turas om och hjälps åt. Under dygnet kommer man hinna lära sig nya sånger att sjunga med i. Om man vill vara här hela tiden kan man ta med sig sovsäck och knoppa in lite om man vill, säger Maria af Klintberg.

 

Mycket planering inför jubiléet

 

Teatern har under flera månader planerat evenemang som kan rama in jubileumsåret. Den 29 september kommer ett stort gruppspring äga rum. Gruppspringet är en av Teater Slávas grundövningar, och nu kombineras det med en av världens mest kända historier. Maria af Klintberg är projektledare och har planerat evenemanget länge och redan  den 9 maj kommer teatern att anordna springgrupper som ska träna tillsammans.

– Vi kommer att springa från Järna till Huddinge och spela upp Odysséen, en grekisk berättelse från 700-talet f.Kr. längs vägen. Saltå Kvarn kommer att gestalta Troja, den brända staden, och vi kommer att starta vår resa där genom att spela en liten gatuteater som handlar om Odysseus som längtar hem till Ithaka. Det är verkligen ett enormt projekt, säger hon.

 

Om man inte vill eller klarar av att springa hela vägen, en sträcka som är ungefär 3.4 mil, kan man sitta i Tonsalen och följa springet via stream.

 

Inkluderar och samarbetar

 

Maria af Klintberg ser gruppspringet som ett bra sätt att få andra grupper i samhället att upptäcka teatern och att få fler att ta del av olika verksamheter.

– Vi kommer att behöva många samarbeten. Exempelvis är en orienteringsförening duktiga på att arrangera lopp, hur man ska lägga upp allting runt omkring. Alla områden som vi på teatern inte kan så mycket om finns det andra som kan hjälpa oss med, förklarar hon.

 

Ikväll kommer spelmannen Jonny Soling och spelar i Tonsalen, något som Maria af Klintberg tycker är stort.

– Jonny Soling är en traditionsbärare. Han är verkligen en legend.