Huddinge Kulturhus laddar för Vårsalong

På lördag arrangeras Vårsalong i Huddinge Kulturhus för första gången på flera år. Gensvaret har varit stort och arrangörerna ser positivt på framtiden.
–Vi ser fram emot att lyfta lokala konstnärer i kommunen, säger Madeleine Engfeldt-Julin, ordförande i Konstgruppen.

Två kvällar innan Vårsalongen öppnar är det mycket som ska göras på Huddinge kulturhus i Folkes. I ett hörn står konstnären och professorn Max Book och hänger en tavla. Rakt över rummet står musikern, och ordföranden i Huddinge kulturhus, Anders Karlsmark och hänger en annan. Tillsammans med konstnären Helene Billgren är dem jury för årets Vårsalong.  

– Det finns inga objektiva kriterier att gå efter. Det handlar bara om tycke och smak. Sen gäller det att lita på sitt tycker och smak, annars klarar man inte av att jobba med det här, skrattar Max Book.  

Huddinge Vårsalongen har lyst med sin frånvaro i många år. Men när de fyra konstföreningarna Huddinge konstnärsklubb, Huddinge konstnärsklubbs vänner, Konstföreningen Bellis och Konstföreningen Lyktan bestämde sig för att starta Konstgruppen var nypremiären ett självklart val.

– Vi diskuterade vad vi kunde göra för att främja konsten i Huddinge och vad kan väl passa bättre än att starta en Vårsalong? säger Madeleine Engfeldt-Julin.

 

 

Anders Karlsmark är en av jurymedlemmarna i Vårsalongen. Foto: Desirée Persson

 

Initiativet har väckt stor entusiasm i kommunen. Inte minst från konstnärerna själva. När den sista anmälningsdagen passerat hade 105 konstnärer skickat in över 300 bidrag.

– Det visar på det stora intresset och vikten av att lyfta lokala konstnärer i kommunen, menar Madeleine.

En av utställarna är Huddingefödda AnnaMaria Lindholm som ställer ut ”Kylslaget” och ”I väntan på våren”. Två oljemålningar som speglar stora delar av hennes konstnärskap.

– Sedan åtta år tillbaka målar jag mest barn. Jag har tre döttrar och de inspirerar mig mest. Sen återfinns faktiskt Huddinges vackra natur i många av mina motiv. På dessa tavlor syns exempelvis Orlången i bakgrunden, berättar AnnaMaria Lindholm.

I fjol firade AnnaMaria Lindholm 25 år som utställande konstnär och på lördag är hon tillbaka där det en gång började.

– Min första utställning 1992 var faktiskt på Huddinge Folkets hus. Därför känns det extra roligt att ställa ut på hemmaplan igen, säger hon.

 

Två av tre jurymedlemmar hänger lördagens tavlor. Foto: Desirée Persson

 

Under den kommande veckan arrangeras olika evenemang på kulturhuset. På söndag väntar en familjedag där barn kan komma och skapa egna konstverk. På torsdag väntar en kulturdebatt med de allra flesta partier i kommunen. Där ska det diskuteras vad man kan göra för konsten och kulturen i kommunen.

– Kommunen är känd som en idrottskommun men vi tycker att den kan vara lika känd som en kulturkommun.  

Madeleine ser positivt på framtiden och Konstgruppen har redan bestämt datum för nästa års salong. Men först väntar årets upplaga där förväntningarna är stora.

– Jag hoppas att konstnärerna i trakten får en chans att knyta kontakter och skapa nya nätverk. För egen del ska jag bara njuta av alla vackra konstverk, säger Madeleine.