Robert Nybergs teckningar. Foto: Olle Printz

Han skämtar om
välfärd och skatt

Av Olle Printz
Att kunna kritisera och belysa samhällets problem på ett skämtsamt och träffande sätt i bilder är en konst. En som klarar det är Robert Nyberg, en av Sveriges mest kända satirtecknare. Nu delar han med sig av sina erfarenheter och kunskaper på en verkstad här i Huddinge.

Satiren har länge varit en del av vår nutid, och under kvällen med Robert Nyberg kommer han att samtala om och visa exempel på hur satiren utvecklats sedan många år tillbaka och vad den används till.

– Man undersöker kraftfält i samhället med hjälp av bild och humor, säger Robert Nyberg medan han visar upp olika teckningar han har tagit med sig till mötet.

 

Robert skissar snabbt upp en fågel på ett papper med sin blyertspenna. Han ändrar på vissa detaljer på fågeln för att visa hur små justeringar kan förändra ett helhetsintryck.

– Det är så här man jobbar med olika uttryck, främst med munnen och ögonen, säger han.

 

Teckningarna han kommer att visa under kvällen är serietidningslika med träffsäkra repliker från olika karaktärer. Hans konst är vardaglig i sin framtoning men belyser alltid olika problem som han själv tycker är värda att ta upp.

– All bra konst återger hur konstnären är som person, och jag är nog en ganska snäll person som är arg på stora orättvisor i samhället, säger Robert Nyberg.

 

Lönefrågor, välfärd och skatt är bara några av de ämnen han skämtar om i Robert Nybergs satirteckningar. Hans teckningar beskriver ofta populära debattämnen i det nutida samhället, och så har det alltid varit enligt honom själv.

– Satiren är en otroligt bra spegel av sin tid. Vill man förstå hur man tänkte och vad det debatterades om under en viss tidsperiod kan man titta på den tidens populära satir.

 

Robert Nybergs besök är en del av, ABF:s, Arbetarnas bildningsförbund, satsning “Gör din röst hörd” som äger rum över hela landet där man jobbar med olika pedagogiska former för att få fler människor att uttrycka sig. Det är ett flerårigt projekt där ABF genom olika arrangemang och tillställningar hjälper människor att få sina röster hörda.

 

Maria Asplund Sandell som är verksamhetsledare på ABF i Huddinge förklarar att syftet är att variera inlärningsmetoderna.

– Målet är att människor ska få bildning och kunskap på olika sätt, bland annat genom bild och det är därför Robert kommer hit, säger Maria Asplund Sandell.

 

Satirteckningsverkstaden äger rum på ABF i Huddinge torsdagen den 19 april kl. 18.00, och det är fri entré.