Huset i Huddinge. Foto: Felicia Lotsander

När Danskarusellen
kom till Huddinge

Av Felicia Lotsander
I lördags kom danskarusellen till Huset i Huddinge. Stämningen var på topp när de fjorton grupperna från Stockholm intog scenen.
Den 5:e maj kommer danskarusellen till Tumbascenen i Botkyrka. Inträdet är gratis och det är öppet för alla.
Danskarusellen anordnas av Studiefrämjandet och i år stöds det utav Stockholms läns landsting, lokala arrangörer och ungdomens hus.

Det tycker Ruzan Hakopian, som är danskarusellchef. Strax över 200 var där som åskådare och 100 dansare var med och uppträdde. Danskarusellen finns över hela Sverige, från Västerbotten till Skåne. Studiefrämjandet står bakom.  

I Stockholm är det tre stycken stopp och samma grupper medverkar på alla tre.

 

Vilja viktigare än erfarenhet

I slutet av mars var första tävlingen på Arena Satelliten i Sollentuna och i lördags var det andra turnéstoppet på Huset i Huddinge.

Bland de medverkande fanns The Movement från Stuvsta.

Tanken med Danskarusellen är att fler grupper ska få chansen att visa upp sig och utvecklas. Alla medverkande får coaching och feedback från tre danspedagoger under turnéns gång, berättar Ruzan Hakopian. De jobbar till skillnad från andra liknande evenemang i Stockholm inte med auditions. Just i år var det rekordmånga som anmälde sitt intresse.

 

– När vi väljer vilka som ska vara med tänker vi på att grupper från olika kommuner och olika dansstilar ska representeras. Erfarenhet är mindre viktigt, det är de som vill det här mest som kommer med, säger Ruzan Hakopian.

Jelnek fick alla att dansa. Foto: Felicia Lotsander

Konferenciern drog igång publiken i lördags och fick dem att bli en del av showen, berättar Ruzan Hakopian.

I röstningspausen stod Jelnek, som är kommunkoreografer i Huddinge 2018, för underhållningen

– Det var så fint, alla var med och dansade. Oavsett om man var tre eller åttio år deltog man med ett leende på läpparna, säger Ruzan Hakopian.

Vid varje stopp får publiken vara med och rösta fram sina två favoritgrupper. När de tre stoppen är över kommer samtliga röster räknas ihop. Med hjälp av rösternas resultat och de tre danscoachernas bedömning utser man två grupper som går vidare till riksfestivalen i Karlstad. Där får de visa upp sitt nummer igen.