Vi minns Aiman Qabli

Av Morgan Storesund Skarin
Sorgen är fortfarande stor hos familjen till Aiman Qabli som var 20 år när han dog natten till julafton 2015. Igår var det två år sedan som en 19-årig man dömdes för grov misshandel och vållande till annans död. Vi har fått ta del av Aimans bror Mustafas tankar om sin bortgångne bror

Innan Aimans bortgång var han en lovande hiphopartist. Han började rappa redan under uppväxten i Vårby Gård. När Aiman var 14 år gjorde han sina första låtar och vid 20 års ålder hade han en större publik. Bland hans låtar finns “Förlåt mamma” och “Vinterljus”. Aiman berättade i en intervju med UngHuddinge att han kände sig som Rihanna. Han hade mycket luft i lungorna, mycket att ge.

Dådet skedde på en tom tunnelbanestation i Alby. Efter att Aiman hamnat i en ordväxling med en annan man tog denne upp en kniv och hög Aiman i bröstet. Den 19-årige mannen anmälde sig själv till polisen och berättade i rättegången att han inte medvetet försökt ha ihjäl Aiman.Han hade enligt sig själv använt kniven i självförsvar. Mannen fick ett års fängelse. 

“Tiden passerar men tankarna finns kvar”

Bortgången var tung för brodern Mustafa Qabli, men nu två år senare känns det bättre, skriver han i ett sms.

– Jag och familjen mår betydligt bättre, tiden passerar men tankarna finns kvar, säger Mustafa.

Hans låtar handlade om livet

Aimans lillebror Ibbe håller också på med musik. För ett år sedan släppte han hyllningslåten “Kom hem” som var tillägnad Aiman. I en intervju i Mitt i Huddinge talade Ibbe om brodern. Aiman undvek att vara kaxig och svära i sina låtar, hans låtar handlade om livet, sade Ibbe då.  

“Jag kommer inte hata någon”

Efter Aiman Qablis död berättade hans mamma Fatma för Sveriges Radio att hon inte var arg på den skyldige. Istället tyckte hon synd om honom.

– Jag kommer inte hata någon. Det har jag försökt lära mina barn. Det är det viktigaste, sade hon till Sveriges Radio då.