Monarkfjärilarnas iakttagelser

Av Morgan Storesund Skarin
I lördags hölls vernissage för konstnären Aurora Perssons nya utställning. Den finns på Kulturföreningen Lyktan i Skogås. Utställningen är en del av Kulturprojektet “Konsten att mötas” som drivs av Sveriges konstföreningar.

Aurora föddes i Saltillo i Mexiko. Hon har bott i flera latinamerikanska länder, men idag bor hon i Sverige. Innan 1990-talet arbetade Aurora som ingenjör, men de senaste 20 åren har hon hållit på med konst.

 

Den utställning som hon sätter upp på lyktan kallas “Monarkfjärilarnas iakttagelser”.

 

– Mina tavlor är inspirerade av en viss fjärilsart som flyger från Kanada till Mexico för att para sig. Därefter åker de tillbaka till Kanada för att lägga ägg, berättar Aurora.

 

Fjärilarna anländer till en specifik plats i Mexiko för att para sig. Dit kommer de på den dag som i Mexiko kallas för dödens dag. Många trodde förr i tiden att fjärilarna var själar. Men fjärilarna symboliserar också de människor som reser olagligt från Mexiko till USA för att få ett drägligare liv, berättar Aurora Persson.

 

De olika länderna som Aurora bott i inspirerar hennes konst. En av hennes tidigare utställningar, “Toner och Visioner” var influerad av det svenska vinterlandskapet.

 

– Jag tycker om att skapa. Jag kommunicerar alla mina känslor och budskap via målningar.

 

Den konstform som Aurora använt på utställningen “Monarkfjärilarnas iakttagelser” kallas Enkaustik och är väldigt svår.

 

– Man bränner bivax med olja på trä. Det är en väldigt svår teknik, men väldigt spännande. Jag tycker väldigt mycket om utmaningar.

 

Kulturprojektet “Konsten att mötas” är ett projekt som handlar om att introducera utlandsfödda konstnärer på den svenska konstscenen.

 

–Jag har ställt ut mycket konst utomlands, men det här projektet kan hjälpa till att integrera mig och andra utlandsfödda konstnärer i Sveriges konstvärld.

 

När Aurora inte håller på med konst jobbar hon med välgörenhet.

 

– Jag har jobbat i Washington med att hålla i konstaktioner där pengarna har gått till utsatta kvinnor i Latinamerika.

 

Utställningen på Lyktan avslutas den andra maj.