Foto: Elin Seittu

Vikten av att finnas i nuet

Av Elin Seittu
Det är redan nästan tio år sedan psykologen Titti Holmer släppte sin hyllade bok Lycka nu. Idag är hon en van föreläsare som behärskar att tilltala en stor publik. Utanför salen hopades en lågmäld klunga i väntan på att dörrarna skulle öppnas.

Titti Holmer bor i Göteborg, men hon besöker Stockholm ett tiotal gånger per termin för föreläsningar som den hon denna gång höll i Huddinge Konferenssal.
– Men jag ska försöka dra ner på det, det blir för mycket att åka så här ofta, sa Titti Holmer när jag pratade med henne. Det är underligt att åka hemifrån klockan elva på morgonen och komma hem klockan tolv på natten – efter en timmes utfört arbete!
 

Samtidigt märktes det att hon gillar det hon gör. Hennes engagemang vann ett omedelbart gillande, och ingen protesterade när hon inledde föreläsningen med en uppmaning att blunda, och ta ett djupt andetag. Hennes föreläsning fortsatte på detta vis, det var en tydlig förlängning av hennes bok Lycka nu, som är fylld av praktiska må-bra-knep. Föreläsningen gestaltade en sorts kortversion av ett annars 262 sidor långt verk, med detaljerade tips och verktyg för ett mer positivt liv med mindfulness.
 

– Nu är du här, säger Titti Holmer.
Vi satt alla och blundade och andades ut.
– Det är i utandningen som avslappningen fulländas.
 

Titti Holmer har jobbat inom psykologins fält i över tjugo år, men hon berättade för oss att hon uppskattar skillnaden mellan mötet med individer, gentemot större grupper.
– Det är en helt annan sak att höra fyrtio personer testa ljudet av en bläckpenna, än att höra en ensam person göra det, nickade hon menande när vi alla satt och testade klicka med pennans stift.
 

Titti Holmer vill med sin metod medvetandegöra vikten av att finnas i nuet. Hon säger att det är viktigt att göra skillnad mellan det sinnligt erfarna och det faktiska. Vad gäller hur vi lever våra liv har nämligen något förändrats drastiskt de senaste tio åren. Vad är det? Min stolsgranne Lennart svarade genast: "Skärmtid". Mitt i prick. Skärmtiden uppfattas av oss som avslappning, egentligen är den det inte. Titti Holmer föreslår att vi hellre tar och tomglor en kvart om dagen. Enligt Titti Holmer är våra hjärnor redan översaturerade, de behöver mattas av och tömmas på färg, bli lite trött grådaskiga. Tomglo och motionera; ”motion är en stresstablett som tar 30 minuter att svälja” säger hon med ett hurtigt leende.
 

Föreläsningen innehöll det mesta, Titti Holmer fick oss att utan problem minnas barndomen, stå upp och sträcka armarna i en segerposé i två minuter, och samtala med vår stolsgranne om hur vi bäst skulle försöka slappna av följande kväll.
 

Den inledande bekännelsen att i framtiden göra färre föreläsningar saknar dock sitt bifall. I stället skvallrade det avslutande sorlet i rummet om en motsatt önskan. Den från början dämpade klungan besökare lämnade salen till tonen av leende samtal.