Foto: Elin Seittu

Ett växande initiativ

Av Elin Seittu
Ungdomsgården The House STHLM har funnits i Södertörnkyrkans lokaler i drygt tre år. Vid öppningen brukade de samla upp till 170 ungdomar i åldern 13-19 år varje fredag, ett antal som nu sjunkit till kring 70-100. Något som nuvarande ansvarig Jacqueline Claeson tycker är rätt lagom

Jacqueline har praktiserat som ansvarig i ungefär ett år. Redan innan hon erbjöds rollen hade hon varit engagerad och medverkande i kyrkans insatser, både som praktikant och volontär. Överlämnandet från den tidigare ledaren underlättades betydligt dels tack vare Jacquelines vana i verksamheten, men också de besökandes vana vid just Jacqueline. Initiativet startades ursprungligen av Josef Barkenbok, som tidigare var ungdomschef på Södertörnkyrkan. Josef såg att det fanns ett stort behov av att göra något för ungdomar i Huddinge. Det var så drömmen om en ungdomsgård väcktes till vakenhet.
 

– Verksamheten drivs med kyrkan men har inte en religiös underton, säger Josef. Du kan vara buddhist eller cyklist, alla ungdomar ska känna sig välkomna!

Dörrarna till The House STHLM gläntar över 90 grader ut i den varma försommarkvällen. Ljudet av musik poppar utmed väggarna som ur en kastrull vilda popcorn utan lock. När de första besökarna kommer in genom dörren delar de en ömsesidigt varm och glad kram med Jacqueline som välkomnar i entrén. Jacqueline anser att alla ungdomsinitiativ i samhället är viktiga, oavsett storlek och omfång; behoven är så brännande. Den individualistiska inställningen till engagemang och framgång är typisk för dagens samhälle, mycket kretsar kring självförverkligande och vad just du kan få ut av livet.
 

– Ungdomarna blir väldigt förvånade över att ledarna på The House offrar en fredagskväll för att hänga med dem – utan att få någon lön! berättar Jaqueline. Det är en ständig fråga från ungdomarna, vad vi vuxna egentligen ”vinner” på att hänga med dem.

En dag varje vecka finns en kamratstödjare tillgänglig vid en skola i Huddinge för att informera om The House STHLM. Via skolan affischeras också om kommande fredagar på The House, de använder även sociala kanaler för att uppmuntra fler ungdomar att komma. Idén verkar uppskattad och fler projekt som inkluderar ungdomar i samhället ligger och gror i sina startgropar. Många har blivit inspirerade av Södertörnkyrkans arbete med The House STHLM, och en annan kyrka ska snart starta upp ytterligare ett The House.
 

– Nu är drömmen att det här ska generera initiativ i andra orter och städer, att fler ska ta ansvar för ungdomars situation; så att vi kan påverka den psykiska ohälsan och all skit ungdomar utsätts för idag, avslutar Jacqueline med eftertryck.