Andreas har vunnit priser för sina fotografier, senast förra året. Foto: Marcus Persson Vestin

Naturkärlek i Magasinet

Av Marcus Vestin Persson
Huddingeborna Andreas och Jenny Hembs kärlek till naturen blev inspiration till en gemensam utställning. I helgen ställde de ut på Juringe gård.

Under helgen bjöd Segeltorps kulturförening in till utställning i Magasinet på Juringe gård.

Med sin utställning Kärlek till naturen ville Andreas och Jenny Hemb genom två skilda konstnärliga uttryck förmedla sin fascination för naturen. Väggarna var prydda med Jenny Hembs färgsprakande akrylmålningar och flerfaldigt prisbelönte naturfotografen Andreas Hembs fotografier.

 

– Utställningen bygger på naturupplevelser. Vi ville göra någonting tillsammans och den gemensamma nämnaren är vår kärlek till naturen. Det är en väldigt stor inspirationskälla för oss båda, berättade Jenny Hemb.

 

Jenny Hemb målar akrylmålningar enligt Vedic art.  Det beskrivs som en metod för skapande fritt från regler - för att kunna låta vem som helst uttrycka sig genom konst. Hon beskrev att hennes verk inte utgår från något konkret objekt, utan att de främst inspireras av inre bilder.

 

Fotointresset har funnits med länge i Andreas Hembs liv. De senaste tio åren har fotolinsen riktats mer mot natur och djurbilder. Intima bilder på vilda djur i deras naturliga miljö. Inom den genren har Andreas Hemb nått stor framgång. På utställningen fanns bilder som var fotograferade i Florida, Sydafrika och Sverige.

 

Bland besökarna var det många fotoentusiaster som nyfiket ställde frågor kring tillvägagångssätt, tekniska inställningar och upplevelser kring fotograferandet. Ett foto från Sydafrika på en ståtlig leopardhona under stjärnklar himmel diskuterades. Andreas Hemb beskrev att det är sällsynt att fånga leoparder på närbild.

 

– Just den där leopardhonan hade ingen sett på 2 år. Det är lite ovanligt att man ser leoparder, man ska ha lite tur. Jag hade precis gått och lagt mig för att vila i gömslet efter en lång dag. Två minuter senare viskade kollegan till mig att det kommer en leopard. Då var det bara upp igen med adrenalinpåslag och försöka fånga bilden.

 

Förra året vann Andreas pris för en av bilderna som ställdes ut. Läs mer om det här