Full fart på klädbytardagen i Fruängen. Foto: Morgan Storesund Skarin.

Sol och barnkläder i Fruängen

Av Morgan Storesund Skarin
I helgen firade Vippans klädbytardag 25-år. Ingela Lofland, 63 år, har arrangerat den populära loppisen varje år sedan start.

Solen lyser varmt på bakgården där Vippans klädbytardag är belägen. Flera föräldrar går runt och kollar efter plagg till sina barn. Trots att det kallas klädbytardag, är det försäljning som gäller. Folk lämnar in och får sina kläder sålda av Ingela och hennes familj.

– Det är många som både säljer och köper kläder. En del kommer bara för att köpa, oftast från södermalm, berättar Ingela Lofland.

Ingela startade klädbytardagen 1993. I början var loppisen liten. Mammor och pappor i närområdet turades om att sälja. Sedan dess har den växt.

– Det är väldigt uppskattat. I morse var det kö ända ut till gatan. Folk kommer fram till mig och berättar att de har hela utstyrseln klar för sina barn till sommaren.

När Vippan var som störst sålde de på Fruängstorget, fem dagar i sträck. De senaste åren har det arrangerats över tre dagar, två gånger om året. En gång i slutet av april och en i slutet av september.

– Folk kommer tillbaka varje år. Många kommer fram och frågar mig, “Ingela, du kommer väl hålla ut nästa år?” Det är så tacksamt.

Sara, trebarnsmamma från Fruängen, är en frekvent besökare. Hon kommer hit varje gång, alla tre dagar.

– Jag tycker det är jättebra. Jag har följt dem i många år.

 Vuxenkläder är dock strikt förbjudet.

– Det är barnkläder som gäller. Tonårskläder funkar också, om det är små storlekar, berättar Ingela Lofland.

Förhoppningsvis lyser solen lika mycket på klädbytardagen i september.