Foto: Magnus Bergström

Hon prisas för sitt avslöjande av kulturprofilen

Matilda Gustavssons artikel om den så kallade kulturprofilens sexuella övergrepp prisas som årets avslöjande. Inför ögonen på hela världen krossade Matilda Gustavsson en maktbarriär och tog metoo-avslöjandena in i Sveriges innersta finrum.
Årets avslöjande: Matilda Gustavsson, DN.

Årets berättare: Robert Barkman och Daniel Velasco, Sveriges Radio. För dokumentärserien Hästgården.

Årets förnyare: Jenny Svenberg Bunnel, Aftonbladet. För sitt livetecknande av större nyheter.

Årets röst: David Baas, Expressen. För sina avslöjande av flera SD-politikers nazibakgrunder.

Lukas Bonniers Stora journalistpris: Mats Nileskär, Sveriges Radio. För sina folkbildande musikintervjuer i radio.

Källa: DN.se

Stora journalistpriset tilldelas i år journalisten bakom avlsöjandet av den så kallade kulturprofilens sexuella övergrepp: Matilda Gustavsson, grävande journalist på Dagens Nyheter. Hennes artikel belönas som årets avslöjande.

– Jag är fruktansvärt glad! Och tack till de kvinnor som bröt tystnaden, säger Matilda Gustavsson i en intervju med DN.

Det är nästa precis ett år sedan hennes avslöjande publicerades. Detta blev startskottet på den utdragna härvan kring kulturprofilen och krisen inom Svenska akademien. Artikeln, som kom mitt under metoo-rörelsen, kom att symbolisera de övergrepp som kvinnor utsätts för, ända in i samhällets finaste rum.

– Det kanske har förhindrat nya övergrepp och det har blivit en upprättelse för många, inte enbart för kvinnorna i artikeln, säger Matilda Gustavsson till DN.

Södertörns högskola är Sveriges största journalistutbildare. Gunnar Nygren, professor i journalistik förklarar varför den grävande journalistiken är viktig

– Det är viktigt att belöna grävande journalistik, eftersom den gräver fram det som inte är uppenbart. Den måste man hela tiden uppmärksamma, så den inte faller bort, säger Gunnar Nygren.

Kanske kan Matilda Gustavsson inspirera blivande journalister som vill göra liknande avslöjanden. Men bakom ett avslöjande som detta ligger mycket jobb.

– Man kan inte gå in på en redaktion och förvänta sig att få tid för grävande journalistik. Det kräver stort personligt engagemang, säger Gunnar Nygren.

Det stora journalistpriset delas varje år ut av mediejätten Bonnier inom en rad kategorier, för att främja bra yrkesprestationer inom journalistiken.