Bild: Hamza Mussé/Twitter.

Disneys rollsättning skapar uppror

Greppa tag om magiska mattan och håll hårt i turbanen – Nu släpps rollistan för Disneys nytolkning av Aladdin och Twitterklimatet är hetare än någonsin!

Filmen gjorde debut på vita duken år 1992 och idag, 26 år senare, görs den om till en liveaction-film med en rollista som väcker starka känslor. Twitterflödet är intensivt och användarna uttrycker lättnad över rollistan som visar mer mångfald än vanligt. Men här finns även starka åsikter kring skådespelerskan Naomi Scott som ska spela Prinsessan Jasmin.

 

Scott, 25, är en brittisk skådespelerska som nyligen medverkade i blockbuster-filmen "Power Rangers" (2017) som gjorde storsuccé i USA. Hon är av både brittiskt och Gujarati-indiskt påbrå. Det talas om att Scott är alldeles för ljus för att spela Jasmin, vilket förstärker ett eurocentriskt skönhetsideal. En del användare talar om detta som "whitewashing", vilket i detta fall skulle innebära en rollsättningsmetod där man anlitar vita skådespelare för karaktärer som historiskt är icke-vita.

Det sägs att denna typ av metod ofta används som en marknadsstrategi eftersom ju närmare vithet en kommer, desto mer eftertraktat anses något eller någon att vara. Det handlar alltså om ett större samällsproblem och dess förtryckande mönster, därav upproret. Utöver detta hävdar även en del användare att Prinsessan Jasmin egentligen har persiskt påbrå, vilket innebär att Disney borde ha anlitat en skådespelerska med rötter från västasien.

 

 

 

Disneys ansvariga rollsättare har ännu inte svarat på kritiken och rollsättningen består. I övrigt ser ni bl.a.Will Smith som Anden, Mena Massoud som Aladdin, Marwan Kenzari som Jafar, och Nasim Pedrad som Dalia.
 

Filmen har premiär den 22 Maj 2019 i Sverige.