Alexander "Sasha" Gavrilov hjälper barnen att våga. FOTO: Lucas Klarén

Cirkusveteranen ger sin tid till barnen

Unga rör sig för lite brukar det heta. Det vill Alexander “Sasha” Gavrilov och hans dotter Natalia ändra på. Genom Huddinge kulturskola arrangerar de en cirkusskola i Fleminghallen en gång i veckan.
Var: Fleminghallen
När: Måndagar 14.00-17.00
För vilka: Barn 10-14 år
Pris: Gratis!

Det är måndag och Fleminghallen är full av energiknippen som precis slutat skolan för dagen. En flicka berättar att hon går hit tillsammans med sina kompisar från Sätraskolan för att träna på att hjula. I mängden av kullerbyttande barn så sticker en person ut lite extra. Det är en betydligt äldre herre vid namn Alexander Gavrilov, hos barnen mer känd som ”Sasha”. Tillsammans med sin dotter Natalia arrangerar han varje måndag en cirkusskola för barn och ungdomar i Huddinge kommun.

Sasha har sysslat med cirkus sedan han var liten. Han gick på cirkusuniversitet i Moskva och började själv lära ut konsten när han var 45 år gammal. Även Natalia har sysslat med cirkus så länge hon kan minnas.

– Jag minns inte exakt när jag började men jag var bara en liten flicka, säger hon och måttar en meter med handen.

Full aktivitet i hallen

Den här måndagen har ungefär 20 barn hittat till Fleminghallen. Det är hälften killar, hälften tjejer i blandade åldrar. Till en början är lokalen ganska tom men sedan dyker barnen upp en efter en. De dröjer inte länge innan de gör volter på mattan och klättrar i repen.  

– De älskar att komma hit och springa efter skolan, jag tror det är nyttigt för dem, säger Natalia.  

Hon får hålla i undervisningen ensam första timmen. Sasha sitter fast i trafiken. Han är vanligtvis lärare på DOCH (Dans- och cirkushögskolan) och åker hit direkt efter jobbet.

Barnen fortsätter med sina konster och alla hjälper varandra med akrobatiken.

– Jag är här för att träna på mina volter och för att vara med mina kompisar. Jag vill börja med parkour och kan göra framåtvolt nu, men jag kan inte landa än, säger en kille innan han springer iväg mot trampolinen. Ett skutt senare snurrar han runt i luften innan han landar platt på sin bakdel. Hans något oslipade landning dämpas av en tjock madrass.

Cirkusmästaren anländer

Efter ungefär 45 minuter slås dörren upp. Sasha är här. Han börjar genast instruera de nyfikna barnen i olika övningar. Han sätter upp olika anordningar och idrottshallen börjar mer och mer ta formen av en cirkuslokal. Sasha tar tid med varje barn och man märker att det här är en stor passion hans liv. Han är 67 år gammal och har sysslat med cirkus sedan han var liten. Familjen Gavrilov flyttade till Sverige 1999 för att Sasha skulle jobba på Cirkus Cirkör.

Han talar vidare med värme om sina erfarenheter från cirkusvärlden och sitt sätt att undervisa. Det verkar vara en stor skillnad mellan att undervisa vuxna och barn.

– Det är mycket lättare att undervisa äldre studenter, för de lyssnar i alla fall på vad jag säger, skämtar han.

Barnen fortsätter att leka till synes outtröttliga runt omkring oss och Sasha gör sitt bästa för att berätta om verksamheten och hjälpa till samtidigt. Sasha har många roliga historier att berätta.

– Min telefon ringde förra veckan. De sa att de var från polisen och att nu har jag problem. Jag blev helt vit i ansiktet och jättenervös, säger han.

Sasha tar en paus och berättar vidare.

– Men sedan sa personen i telefonen: ”Haha Sasha jag bara skojar med dig”. Det var ett av barnen här som hade busringt till mig. Vänta, jag ska hitta henne, säger han innan han ropar hit den skyldiga.

– Det var jag som var polisen, det är kul att skoja med Sasha, berättar flickan med ett busigt leende.

Cirkusskolan är en del av kommunens satsning med Kulturskolan som är en kostnadsfri och öppen kulturskoleverksamhet som idag finns i Flemingsberg, Skogås, Vårby och Glömsta.