Fem av de nominerade till Årets eldsjäl 2018

Eldsjälarna i Söderort

Nu har samtliga kandidater till Årets eldsjäl avslöjats. Oriana Montini, Habib Iddrisu, Chrishan Fernando, Alexander Zadruzny, Matilda Malke och William Shahoud är de sex kandidater som är nominerade.

Den tredje december presenterades röda linjens eldsjälar för 2018. Det är lokaltidningarna HuddingeDirekt, BotkyrkaDirekt och SkärholmenDirekt som, tillsammans med ungdomsorganisationen Mitt127, varje år utser Årets eldsjäl på röda linjen. Under hösten har läsare kunnat nominera sina favoriter och därefter har sex kandidater valts ut. Nu har samtliga kandidater presenterats — Oriana Montini från Fittja, Habib Iddrisu från Masmo, Chrishan Fernando från Norsborg, Alexander Zadruzny från Skärholmen, Matilda Malke från Norsborg, och William Shahoud från Alby.

 

Oriana Montini, beskrivs i HuddingeDirekt, som “hela Fittjas mamma”. Hon är engagerad i ungdomar och jobbar bland annat på ungdomens hus i Fittja. Det är Orianas dotter Liliana Pitra som nominerat henne.

– Jag tyckte det var dags att visa alla vilken eldsjäl hon är. Hon ställer alltid upp. Hon har jobbat flera nyårsaftnar i Fittja centrum och grillat korv till ungdomar och föräldrar. Hon brinner för det här och det märks, säger Liliana Pitra till HuddingeDirekt.

 

Habib Iddrisu är också en av de sex som är nominerade till utmärkelsen. “Habib sätter Masmo i rörelse”, skriver HuddingeDirekt. Han håller i en rad aktiviteter för barn och ungdomar i området, bland annat boot camps och konstworkshops, för att få ungdomarna att röra på sig mer. Bisse Norén, som bor i närheten av Habib, är en av de som nominerat honom, tillsammans med många andra i området.

– Han har satt fart på hela Masmo och större delen av Vårby. Han är så engagerad och passionerad för barnen att det liknar ingenting annat, säger Bisse Norén till HuddingeDirekt.

 

Chrishan Fernando från Norsborg beskrivs som “allas storebror i orten”. Chrishans passion är att engagera ungdomar. Idag driver han MMA-träningar i föreningen Spear IF som han själv startat upp. Aliou Janneh är en av de som inspirerats av Chrishan.

— Han är som en storebror för alla barn i Norsborg och fixar alltid så att vi har saker att göra. Utan honom skulle Norsborg vara ett ställe där inte så många gör något, nu har vi något att göra hela tiden, säger Aliou Janneh till HuddingeDirekt.

Alexander Zadruzny är ordförande i Skärholmens ungdomsråd, samhällspoet, ledare i Löparakademin och en av de sex nominerade till Årets eldsjäl.

Han vill hjälpa ungdomarna i Skärholmen att se nya möjligheter.
— Det finns en negativ bild av våra områden. Den förblindar många unga här, de drar på sig offerkoftan och placerar sig själva i utanförskapet. Trots att det faktiskt finns så många möjligheter och chanser här, bara man vågar ge sig ut och upptäcka det, säger Alexander till HuddingeDirekt.

 

 

Matilda Malke beskrivs som en av Norsborgs ungas viktigaste förebilder. Hennes största ambition är att hjälpa unga tjejer att ta plats i samhället genom den tjejgrupp hon startat som anordnat bland annat discon och resor.
— Matilda försöker stärka oss tjejer så att vi blir starka och vågar ta plats som killarna. Vi tror mer på oss själva nu och tar mer ansvar, säger Melissa Boyaci som är en av medlemmarna i tjejgruppen till HuddingeDirekt.

 

Den sjätte och sista nominerade är William Shahoud från Alby. Efter att politikerna i Botkyrka meddelat att alla mötesplatser för unga vuxna ska stängas valde William att ställa politikerna till svars. Nu är han en av finalisterna i Årets eldsjäl på röda linjen.

 

– William brinner för allt när det kommer till Albys ungdomar. Allt från någon som ringer och vill ha skjuts till fotbollsträningen till att ordna VM-festival på torget, säger en kollega till William till tidningen HuddingeDirekt.

 

 

 

Här kan du rösta!

Läs också: