Utställningen "Speglingar — Huddinge Sjöar"

Föreningen vill lyfta konsten

På Huddinge Kulturhus hos Folkes i Huddinge Centrum är utställningen “Speglingar – Huddinge sjöar” i full gång. För konsten står Huddinge Konstnärsklubbs Vänners målargrupp. Föreningen lyfter fram vikten av att främja konsten.
  • Fullerstapaletten:
  • “Speglingar — Huddinge Sjöar”
  • Plats: Huddinge Kulturhus hos Folkes, Sjödalstorget 1 Huddinge Centrum
  • Tid: 17 nov till 1 dec, vardagar 10-16, tors 10-20

Under november äger utställningen “Speglingar – Huddinge sjöar” rum på Huddinge Kulturhus hos Folkes. Bakom utställningen står Huddinge Konstnärsklubbs Vänners (HKKV) målargrupp“Fullerstapaletten” med sina 18 konstnärer, som ställer ut tre verk var. HKKV är en ideell förening vars syfte är att främja konstintresset i Huddinge, samt stödja Huddinges lokala konstnärsklubb genom att köpa in klubbens konstverk för att lotta ut dem bland sina egna medlemmar.

 

— Det viktiga är att vi kan stimulera kultur, och konst, och gärna kunna få folk att fundera lite kring konsten, säger Madeleine Engfeldt-Julin, ordförande för Huddinge Kultuhus konstgrupp.

 

Målargruppen inom HKKV har varit aktiv sedan våren 2016 och har haft två utställningar — “Fullersta Gård” 2016, och “Huddinge Centrum” 2017. “Speglingar” har, som de två tidigare utställningarna, ett tydligt lokalt fokus på temat Huddinge. Tanken bakom utställningen är att ha ett brett perspektiv eftersom alla inom gruppen jobbar på olika sätt.

 

— Speglingar kan vara speglingar av vatten, men det kan också vara speglingar av själen, säger Madeleine.

 

Vill lyfta konsten

 

Madeleine Engfeldt-Julin och Renée Fougstedt, som är ordförande i föreningen, vill lyfta fram konsten inom kommunen. De menar att vänföreningen HKKV tillsammans med andra lokala konstföreningar har varit viktiga för att driva den frågan efter att lokala bostadsbolag beslutat att dra ner på offentlig konst i Huddinge, för att satsa mer på kommersiella ytor.

 

— Med tanke på att man har dragit ner [på konsten] i centrum där vi hade ganska mycket konst, blir det en liten extra styrka att man har en vänförening som är så pass stor, säger Renée Fougstedt.

 

HKKV har dessutom tagit initiativ till en rad debatter om konsten, och vart den är på väg. I våras hölls en partipolitisk debatt där alla partier var med och diskuterade. Under året har kommunen beslutat om ett kulturpolitiskt program som bland annat innebär att kommunen ska samverka med de lokala konstnärerna.

 

— I det här kulturpolitiska programmet finns det inskrivet, efter mycket om och men, att kommunen ska samverka med de lokala konstnärerna. Det hade de ju inte gjort om man inte hade kämpat och jobbat för att försöka sätta konsten på kartan lite grann, säger Renée Fougstedt.

 

 

Utställningen hålls öppen på Huddinge kulturhus hos Folkes på Sjödalstorget 1 i Huddinge Centrum fram till 1 december.