Snösätra gränd i Huddinge är graffitimecka dit Sveriges främsta konstnärer vallfärdar kontinuerligt. Foto: Sabrina Khsassi.

Graffiti: konst eller skadegörelse?

“Art is an evolutionary act. The shape of art and its role in society is constantly changing. At no point is art static. There are no rules.”

Den första snön har fallit. Motvilligt pälsar jag på mig dunjacka och gigantiska halsdukar för att promenera till Flemingsbergs centrum från Södertörns högskola. När jag kommer fram till köpcentrumet och väntar på min tur att gå igenom karuselldörrarna, ser jag en man iklädd en chockorange väst med reflexer. Bredvid honom står en blå hink fylld med vatten och saneringsmedel. Det verkar som att han tar bort graffiti, eller konst som jag kallar det.

 

Vad är konst?

Det får mig att tänka. Vad fan är konst egentligen?! Jag menar, ta Banksy som exempel. Hans legendarstatus grundas i vad som i folkmun kallas för klotter. Idag säljs hans alster för miljonbelopp. Med all rätt. Jag tycker att graffiti förmedlar magiska berättelser. Ta Cornbread som exempel, en gymnasieelev från Philadelphia, som taggade kärleksbrev till sin “crush” i sitt lokala område. Hur gulligt!?

Ja, jag förstår att det finns särskilda lagar och en brottsrubricering som säger att graffiti är olagligt. Men man måste väl ändå kunna erkänna att det är konst? Har ni inte sett de gigantiska broarna eller skyhöga byggnaderna dit konstnärerna tagit sig? Helt otroligt om ni frågar mig.

Jo, man kanske inte behöver klottra på butiksfasader eller på privatpersoners hem. Men om det fanns tillräckligt många lagliga väggar att klottra på skulle kanske sådana brott minska. Likt de väggar tillägnade graffiti i Snösätra gränd. Det graffittimecka dit Sveriges främsta konstnärer vallfärdar kontinuerligt.

 

Graffiti är mer än bara klotter

Det var inte länge sedan som min bästa vän tog med mig på en graffitiutställning i Stockholm dit det kom flera hundra människor, varav tre till fyra styckna är världskända graffitiartister. “Epic”, tänkte jag. Och det kommer ändå från en person som alltid ska följa regler till punkt och pricka, lite som Hermione från Harry Potter. Men aldrig är det försent att lära sig älska något på nytt.

I många fall används graffiti som ett verktyg för att liva upp fattiga och utsatta områden. Det används ofta som en slags terapi både för konstnärerna själva och grannskapet i helhet.

Med tanke på gatuvåldet som idag ökar tror jag även att graffitikonst kan vara ett bra utlopp för konstnärers känslor, oavsett om din konst syns på Snösätras gränd eller Nationalmuseet.

Alla vi ska få bli sedda och känna att vi, och vår konst, spelar roll.