Vibeke Bildt. FOTO: Liberalerna Huddinge

Nya utmaningar lockar Vibeke

Vibeke Bildt gör snart sin sista månad som ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Huddinge kommun. Efter årsskiftet väntar nya utmaningar. Hon är egenföretagare och ser förväntansfullt på framtiden. Kollegorna på förvaltningen kommer dock att bli saknade.

–Jag kommer att sakna kulturpersonalen. De är människor med kultur som hjärtefrågor och man kan diskutera vad som helst med dem. Det är en väldigt stimulerande miljö, säger hon.

Hon berättar vidare om sitt arbete och erfarenheter. Den politiska delen av jobbet blir inte lika saknat. Mycket inom politiken är kortsiktigt och Vibeke vill göra någonting annat. Samtidigt tycker hon att kulturen har en självklar plats i den politiska diskussionen. Hon menar att det måste finnas något som stimulerar invånarna i kommunen. Att det finns ett kulturellt behov hos människan råder det inga tvivel om, enligt Vibeke.

–När man frågar människor vad kultur innebär så svarar de ofta att de inte kan leva utan den. Det är en så naturlig del av våra liv, berättar hon.

Kultur för alla

Det är viktigt att alla målgrupper får ta del av det kulturella utbudet. I Huddinge kommun finns något som heter ”kulturgarantin”. Den gör det möjligt för alla som går grundskolan att ta del av kulturutbudet i kommunen helt gratis. De mindre barnen kan välja mellan bland annat teater av exempelvis Teater Slava, eller ett besök på populära Fullersta gård. De äldsta kan få besöka Moderna muséet i Stockholm.

–Kulturgarantin har fungerat jättebra och är otroligt uppskattad bland alla åldrar, det är kul att kunna erbjuda det här, berättar Vibeke.

December är precis runt hörnet och Huddinge kommun bjuder på många kulturella upplevelser. Det är allt ifrån julmarknader till luciafiranden. Det som Vibeke mest ser fram emot är evenemanget ”Jazzig jul” den 15 december. Kommunen arrangerar en gratis julkonsert tillsammans med Huddinge Big band i Huddingegymnasiets aula. Det är viktigt att det händer saker i ens närområde menar hon. Hon hoppas och tror att kommunen fortsätter satsa på sitt kulturutbud.

–Man kan absolut ta pendeln in till Stockholm. Men det är ingen ursäkt, det måste finnas grejer som tilltalar i sin närmaste omgivning, avslutar hon.