Mikhael Mikalides entreprenörskap är värdegrundande. Foto: Sabrina Khsassi

"Det bor en hjälte inom oss alla"

Vi möts i Huddinges Kulturhus på Folkes café. Doften av julbord välkomnar mig in. I fönstren hänger stora julstjärnor och Nat "King" Cole spelas i bakgrunden. Jag slår mig ned. Till slut dyker han upp. Med priset för Årets Pedagog 2017 och nominering till Mittis lokala Huddingehjälte under bältet blir jag nästan lite starstruck när Mikhael Mikalides, 37, gör entré.
  • Ålder: 37
  • Familj: Hustrun Elin och barnen Elias, Emilia och Nova
  • Husdjur: Katterna Pepsi & Eddie
  • Bor: Vistaberg
  • Aktuell med: Jakten på julen
  • Författare: Mikhael Mikalides, Anna Helgesson
  • Bokförlag: P&P

Mikhael är författare, entreprenör, och föreläsare. Men det finns bara ett yrke som får själen att sjunga – läraryrket.

– Jag är så tacksam för livet, för mitt jobb som lärare. Det inspirerar mig att göra skillnad för andra. Jag skulle kunna byta jobb idag, men jag vill inte.

Ögonen glittrar när han pratar om sin passion för musik och teater.

– Man kan inte beskriva det. Det finns ingenting som ger en bättre “boost” för självförtroendet än det där.

Musiken hamnade på hyllan eftersom sångrösten inte riktigt höll hela vägen. Teater sågs inte heller som en stabil karriär i längden. Tanken var därför att jobba som flygtekniker, eftersom han gick det som yrkesförberedande program i gymnasiet.

Vägen till läraryrket

– Efter den 11 september 2001, gick flygmarknaden nästintill i konkurs eftersom människor var flygrädda. Då ställdes jag inför ett val. Jurist eller lärare. Jag valde lärare eftersom jag får jobba med barn, och jag valde mellanstadiet eftersom eleverna i den årskursen är mer formbara, berättar Mikhael.

 

Intensivt ställer jag frågor så pass att munnen känns som sandpapper. Efter några klunkar vatten fortsätter konversationen om författardrömmar och skapande. Mikhael talar intensivt om sin lust att väcka barnens läs- och skrivlust.

 

– Språk är en form av makt. Jag fick ofta vara mellanhanden när mina föräldrar behövde tolk här i Sverige. Med ett berikat språk kan man aktivt delta i samhället, och på så sätt göra det man vill.

 

För en dryg månad sedan släpptes Mikhaels första julbok. Efterfrågan är hög och boken har redan sålt slut över hela landet. Det är en berättelse om fyra elever som går mellanstadiet på Vårbyskolan som ska ge sig ut på äventyr för att undersöka julens ursprung.


 

– Det är en bok för alla barn, men särskilt för mina egna elever i Vårbyskolan. De kan känna igen sig i miljön. Karaktärerna representerar mångfalden som finns i vår skola och närområde. Jag ville skriva en bok som lever vidare, säger han leendes.

 

Mikhael kommer ursprungligen från Libanon, men har rötter från länder kring Medelhavet. Som treåring flydde hans familj inbördeskriget i Beirut. Som nyanlända i Sverige, fick de bosätta sig i Rinkeby. I vuxen ålder flyttade han till slut till Huddinge. Här har han bott över tio år.

 

Hur speglas din egna berättelse i boken?

– Jag och min författarpartner Anna Helgesson har skrivit på boken sedan 2014. Det var då flyktingströmmarna var som störst. Vi ville att boken skulle spegla sin samtid på äkta vis och då kändes det naturligt att grupper som flyktingar och tiggare kom med i boken. Mina föräldrar fick fly inbördeskriget med mig så det är väl något som står mig rätt nära, berättar han.

 

Boken har gjort succé på så pass kort tid att inte ens Mikhael hängt med i svängen. Han berättar att han tillsammans med Anna Helgesson, har planer om att göra en gedigen lärarhandledning till boken. Hans tidigare verk har blivit uppmärksammade av EU-kommissionen och Läroverket. Något han ödmjukt nämner i förbifarten.  

 

Nu finns det knappt vatten kvar i våra glas och intervjun når sitt slut. Jag frågar vad han mest av allt vill att folk tar med sig av julberättelsen. Hoppfullt svarar han:

 

– Det bor en hjälte inom oss alla, och vi tillsammans kan förbättra världen om alla göra någonting – oavsett om det är litet eller stort.