"Ta ner solen i tunnelbanan" Bild: Wikipedia.com

Topp nio i Huddinge

Huddinges offentliga konstverk är många, men det är få som lyckats rent estetiskt. Nytt i Flempan listar Huddinges top nio bästa konstverk.

9. På nionde plats och Huddinges minst charmiga konstverk är Ågesta runsten från 1000-talet e.kr. Stenen står vid korsningen Runstensvägen Ågestavägen och placerades, som många andra runstenar, för att synas väl för förbipasserande. Skriften som är ingraverad på stenen lyder: TORE OCH … STEN … FADER.

 

8. Vidare till plats åtta på listan. Vattenträdet är en skulptur av Wive Larsson från 1963 och återfinns mitt på torget i Trångsund. Det finns en del oklarheter kring vad vattenträd egentligen är, men enligt verkets form verkar det inte vara svårare än att ett träd står i vatten.

 

7. Konstverk nummer sju är uppfört av Bertil Berggren Askenström år 1975. Skulpturen Koral finns vid minneslunden vid Huddinge kyrka. Den är tillverkad helt i brons och har en stor omfattning, verkets höjd ligger på ca 1.7 meter.

 

6. Nummer sex på listan är XUM av Olle Baertling. Verket är skapat 1968 men uppfördes inte på Diagnosgatan i Huddinge förrän 1992. Konstverket, som föreställer någon slags pinne med flera pinnar ovanpå, är minst sagt otydligt och abstrakt, men har ändå lyckats ta sig till plats sex på listan.

 

5. På femte plats återfinns Masmos tunnelbanestation och verket Ta ner solen i tunnelbanan från 1970-talet. Verket pryder stationens väggar med olika motiv och tanken bakom verket är att det ska vara en levande plats. Bakom verket står konstnärerna Lasse Andreásson och Staffan Hallström.

 

 

4. Flicka med docka från 1968, av skulptören Asmund Arle, når plats nummer fyra. Skulpturen föreställer en flicka som håller upp sin docka och återfinns i Skogås centrum. Verkets budskap är svårtolkat men är den andra i samlingen “Flicka med ...”.

 

3. Konstverket som klättrar upp på listans tredjeplats är, i likhet med listans fjärde verk, skapat av Asmund Arle. Arle har genom året tillverkat ett flertal skulpturer som är placerade på olika platser i Huddinge kommun. Arle har därför kommit att bli lite av en konstnärsprofil i Huddinge. Verket denna gång heter Häst som reser sig och uppfördes 1994 på Terapivägen i Flemingsberg och föreställer en häst som reser sig..

 

2. Andraplatsen går till ett fotografi. Det föreställer den plats som en gång utgjorde Huddinge. Fotografiet sägs vara från 1862 och utgör därmed ett av världens första fotografier — från Huddinge. Bakom fotografiet står Johannes Jaeger, en tysk målare och fotograf som kom till Sverige för att studera vid Konsthögskolan i Stockholm.

 

1. Och slutligen, listans första plats går till ... Karin Boye. Statyn alltså. Skulpturen, av Peter Linde, som föreställer den kända författarinnan återfinns på Paradistorget i Huddinge centrum och ska ha inspirerats av Boyes dikter "Önskan" och "Jag vill möta".