Mats Johansson. Foto: Ida Tikka

“Det är totalt
beroendeframkallande”

Av Ida Tikka
Mats Johansson är en av dem som leder släktforskarhjälpen på Huddinge bibliotek. Där tar han emot och hjälper personer som vill veta mer om sin bakgrund.

Med nyfikenhet går jag till biblioteket för att ta reda på mer om släktforskarhjälpen som drivs av Botvidsbygdens Släktforskarförening. På plats möts jag av ett varmt välkomnande från Mats Johansson, föreningens vice ordförande.

– Man börjar nog släktforska för att man är nyfiken på sina rötter. När man är yngre är intresset mindre, då är det mycket här och nu. När man blir äldre börjar man fundera mer över sin historia. Det är alltså många äldre som kommer till oss, även om det blir fler och fler ungdomar också, berättar han.

Enligt Mats brukar det vara mellan fyra och åtta stycken nyfikna som kommer till dem för att få hjälp. Hälften är sådana som kommer tillbaka med fler frågor, och hälften nya och ivriga över att komma igång.

– Jag är själv fanatisk släktforskare och tycker det är jätteroligt. Jag gick i pension så nu har jag tid att forska och hjälpa andra, säger han och skrattar till.

Han berättar att Botvidsbygdens Släktforskarförening har sitt huvudsäte i Tumba, men att de även finns på andra ställen som Grödinge och Salem. På Huddinge bibliotek håller de till varannan tisdag. Han menar att det först och främst är de som bor i området som dem försöker attrahera med sina föredrag och resurser.

– Till exempel har vi i Tumba en forskarsal med åtta datorer och vi brukar ha två personer där som hjälper till och ger tips på hur man kommer igång med släktforskandet.

Mats konstaterar att det idag är betydligt lättare att börja släktforska i och med den utvecklade tekniken. I de digitala arkiven har man tillgång till såväl dokument som bilder.

– Det finns oanade resurser nu. Från och med första februari i år blev det gratis att gå in på Riksarkivets hemsida för att se fotona av kyrkböckerna. Man kan alltså sitta hemma och släktforska, om man så vill.