Stefan hemma i sin studio. Foto: Victoria Scott

Stefan vill väcka
engagemang med sin musik

Den 28 november släpptes “I Vinternatt” av Huddingebandet Ensamheten. En låt som handlar om julens baksida. Stefan Langendorf, sångare och låtskrivare, menar att vi borde ta hand om varandra hela tiden, inte bara för att det är jul.
Stefan Langendorf - Sång/Gitarr
Linda Falkenlöv - Klaviatur/Kör
Henrik Lindgren - Gitarr/Kör
Olle Rengby - Bas
Joakim Borén - Trummor

Stefan Langendorf, skrev ”I Vinternatt” mitt under julhysterin förra december. Liksom många av hans andra texter handlar låten om socialt engagemang och medmänsklighet. Känslan av låten för tankarna till ”Fairytale of New York” och är raka motsatsen till en peppig juldänga á la Mariah Carey. 

– Vi är väldigt generösa under en viss tid av året och sen försvinner det. Vi lägger massor med pengar på saker till någon som redan har allting. Och sedan när man ska betala en krona mer i skatt, när socialtjänsten behöver pengar till att hjälpa människor, vill vi inte betala.

Stefan förklarar vidare att han inte är så traditionsbunden.

– Jag är ingen julperson. Det är mysigt att umgås med familjen, men det behöver inte vara jul för det, skrattar han.

Ensamheten består av ett gäng goda vänner som har barn, familj och jobb vid sidan av men som samlas för deras passion för musiken. De släppte sin debutsingel ”Kittla mig” den 1 december 2017.

Stefan har två band till som han spelar i, men nu fokuserar han mest på Ensamheten. Han beskriver deras musik som visrock där influenser från vistraditionens berättande texter möter punkens enkla och raka struktur. Deras budskap är att man ska ta hand om varandra.

– Jag väljer inte vad jag skriver för musik, jag skriver om det som dyker upp. Därför har jag olika band för olika musikstilar.

 


”Nu skriver jag musik för mig”

Stefan började med musik redan som åttaåring men han berättar att han slutade spela i band när han var 22 för att tiden inte räckte till. För tre år sedan hittade han tillbaka till den efter en paus på 15 år.

– Det är jättekul om någon tycker om det jag gör, men jag försöker inte skriva något som andra ska tycka om. Nu skriver jag musik för mig.

Det som Stefan skriver för Ensamheten skiljer sig från hans andra texter. Istället för att fokusera lika mycket på samhällsfrågor är de är mer personliga och sårbara.

– Det har blivit som en kanal för att uttrycka mina känslor, vilket är nytt för mig.

Stefan berättar att ett cancerbesked i familjen tvingade honom till att bearbeta sina känslor genom att få ner det i text. Musiken hjälpte honom att ta sig igenom det.  

När Stefan ser på framtiden hoppas han att Ensamhetens musik ska nå ut till fler, men betonar att det viktigaste är att ha roligt.

– Om det inte är kul så kommer det ju inte finnas kvar.

 

Lyssna på låten här.