På bild: Ö.fr.v. Elias spelar Samuel, Ove spelar Leon s.Kennedy, Joakim Myllgren handledare och mediepedagog. N.fr.v. Charlie spelar Jack i uppföljaren som kommer 2019, Esteban spelar Roberto och Victor De La Vega, Mattias spelar Dr. Martin Piper, Jesper Lundgren handledare och mediepedagog. Foto: Denise Sandström

T-virus: En zombiekomedi till förmån för Musikhjälpen

Av Denise Sandström
Alla har rätt att funka olika är årets tema för Musikhjälpen. Ett viktigt tema för Huddinge kommuns dagverksamhet, Datakvarnen. Under onsdagen anordnande de en filmvisning där intäkterna gick till projektet.
Datum: 10-16 December

Tema: Alla har rätt att funka olika

Programledare: Daniel Adams Ray, Farah Abadi och William Spetz

T-virus hade premiär den 24:e mars på biograf Zita i centrala Stockholm. Lokalen var fullsatt och många gäster var uppklädda från topp till tå. Intäkterna för premiärföreställningen fördelades mellan de medverkande i produktionen. Men pengarna som samlades in under onsdagens föreställning går oavkortat till musikhjälpen.

Handledaren Joakim Myllgren tycker att årets tema i Musikhjälpen är viktigt och anser att det är bra att denna grupp får lite extra ljus över sig.

– Som funktionsvarierad är det lätt att hamna mellan stolarna, och de får ofta kämpa och kriga för de insatser som de har rätt till, säger han och fortsätter:

– I en tid när regeringen dessutom skär ner i de insatser och instanser som ska finnas känns det väldigt aktuellt med årets tema.

Produktionen

T-virus är ett samarbete mellan Huddinge kommuns dagverksamhet Datakvarnen och Täby kommuns verksamhet Redaktionen. Filmen handlar om en grupp överlevare under deras färd genom en skoningslös zombievärld. Målet är att ta sig till "the promise land", den säkra zonen.

Det är sammanlagt 14 personer som medverkat i filmen. Alla har erbjudits att prova på allt från skådespeleri till filmning och redigering. Esteban Ramirez hade ingen erfarenhet av redigering när projektet började men tycker att det var lätt att lära sig med Joakim Myllgren som handledare.

– Joakim visade mig hur man gjorde och jag lärde mig snabbt som en raket, säger han till Nytt i Flempan.

Alla skådespelare är överens om att det har varit ett roligt och lärorikt projekt. Men det har inte enbart varit en dans på rosor. De har träffats en gång i veckan under nästan ett års tid.

– Det har varit jättespännande och roligt men det har varit mycket jobb också, förklarar Ove Berg.

Det var han som föreslog att filmen skulle handla om zombies.

– Jag spelar ofta spel och tittar på filmer och serier om zombies, så jag frågade Joakim om vi kunde göra en film om det. ”Självklart”, svarade Joakim.

Oves karaktär i filmen, Leon S. Kennedy, beskriver han som “the bad guy”.

– Man skulle kunna tro att han är snäll, schysst och trevlig men egentligen är han ganska jävlig, säger Ove.

Fortsättning följer

Esteban Ramirez spelar dubbla karaktärer i filmen.

– Vi var inte så många i början så jag kom på att jag kunde spela två karaktärer –  tvillingbröderna Roberto och Victor De La Vega.

Han tycker att det är roligt med skådespeleri och förklarar att det är något han kommer att fortsätta med i framtiden. Faktum är att gruppen redan har kommit igång med en uppföljare som kommer att ha premiär hösten 2019. För den som är nyfiken på T-virus 2 finns trailern här.

Joakim Myllgren berättar att uppföljaren kommer vara längre och mer påkostad, och att skådespelarskaran nästan fördubblats. Under nästa inspelning kommer de att arbeta med projektet två dagar i veckan.

Elias Pöljö tycker att det är roligt att det är fler som engagerar sig.

– Jag är imponerad att det är så många som vill vara med. Vi alla har ju alla våra svårigheter, säger han och fortsätter:

– Min är till exempel att komma upp på morgonen.

Charlie Lindberg, som sitter i publiken under föreställningen, är en av nykomlingarna i nästa film. Han kommer att spela karaktären Jack.

– Det ska bli roligt att få vara med, vi har redan börjat filma lite. För tillfället tillverkar jag en dräkt som jag ska ha på mig, berättar han.

Filmvisningen i onsdags genererade 2000 kronor till Musikhjälpen. Återstår att se om uppföljaren blir en ännu större succé.