Effie Karabuda. Foto: Pontus Johansson

Boken som ska krossa stereotyper

En mörk källare. En sunkig tonåring framför datorn. Energidrycken bredvid. Det är den stereotypiska bilden som Effie Karabuda vill ändra med hjälp av boken Gamer. På lördag föreläser hon i Huddinge.
För alla mellan 10-19 år Datum: 13 april
Tid: 13:00-14:30
Plats: Huvudbiblioteket, Kommunalvägen 28A
Kostnad: Gratis

Effie Karabuda är sedan september 2016 spelredaktör på Aftonbladet. Den 3 september 2018 släppte hon boken Gamer. I boken kan du bland annat läsa om hur det är att vara en CS:GO-stjärna. Du får även följa med bakom kulisserna hos några av Sveriges största spelföretag, Dice och Star Stable.

— Boken var inte alls planerad. Bonnier Carlsen hörde av sig och ville att jag skulle skriva en bok om spel, men hade kanske inte en jättetydlig idé. Så jag tänkte direkt på vad jag hade velat läsa om spel när jag var i tonåren och byggde innehållet utefter det, säger Effie Karabuda.

 

Sedan hennes bok släpptes har hon besökt ett antal bibliotek runtom i landet. På lördag är det Huddinges tur. Där kommer ungdomar att få lyssna när hon berättar om spel, spelvärlden och hur man får sitt drömjobb inom branschen.

— Det har varit en väldigt snäll och varm stämning. Många yngre barn vill ta selfies eller kramas. Det känns som att när barn och unga hittar böcker som de gillar går de verkligen in i dem helhjärtat och lusläser varenda sida.
 

 

Vill krossa stereotyper

Redan under gymnasiet började Effie blogga om spel. Då hade hon inte tänkt att det en dag skulle leda till sin första bok.

— Jag ville skapa en sorts gemenskap med boken som krossade den här stereotypiska bilden av att det bara är sunkiga 13-åringar i mammas källare som spelar. Samtidigt såg jag en chans att lyfta en massa olika sorters spelprofiler, bland andra många kvinnor, utan att göra en big deal av det. Jag har inte velat måla upp den här hatiska, sexistiska bilden av gamingvärlden, säger Effie Karabuda.

Effie menar att bokformatet passar gamers väldigt bra.

 — Jag tror många av oss gillar att grotta ner oss i nördiga ämnen och drömma sig bort till andra världar.