Anton Berg (t.v.) och Martin Johnsson (t.h.) är personerna bakom Spår. Foto: Viktor Fremling

Huddingebon bakom succépodden

I kända kriminalfall hittar han det okända och följer spåren. 2015 släppte Anton Berg podden Spår. Sedan dess har det blivit sex säsonger och den sjunde har just startat.
Säsong 1: Kalamarksmordet Säsong 2: Rinkebymordet Säsong 3: Operation Playa Säsong 4: Raggarmordet Säsong 5: Fointainbleu Säsong 6: Förlösamordet Säsong 7: Brandkärrsmordet

Spår går att lyssna på där poddar finns.

Anton Berg är inte bara Huddingebo utan även prisbelönad journalist. Han har jobbat med att berätta i ljud sedan 2001 och ligger bland annat bakom över tjugo P3 Dokumentärer. 2015 lanserade han tillsammans med Martin Johnsson podden Spår. Varje säsong gräver de ner sig i ett nytt kriminalfall och förra veckan hade säsong sju premiär. Det fall de valt nu är Brandkärrsmordet, ett mord som begicks i Nyköping 2006.

— Vi har jobbat med den här säsongen i ett år ungefär. Det har vart en del intensiva perioder. Men det känns som innehållet är bra, säger Anton Berg.

Av de sju säsonger som producerats har fem behandlat mordfall. Att det skulle vara för att locka lyssnare är något Anton inte håller med om.

— Jag vill inte begränsa Spår till att bara granska mord. Det stämmer inte att ju hemskare mord desto fler lyssnare. Operation Playa är en av våra mest lyssnade säsonger. Mycket av intresset ligger i själva fräckheten i dådet, säger han.
 

Processen bakom en granskning

Spårredaktionen får många förslag på fall de kan ta upp. Lyssnare och jurister kontaktar dem med olika idéer. Det är även människor i fängelset som hör av sig och vill att de ska undersöka deras domar. När de har samlat på sig idéer måste de göra ett urval.

— Det är dels oskyldigt dömda men även bara spännande fall. Fallen måste vara komplexa med flera twists and turns, säger Anton Berg.

När de bestämt sig för vad de ska granska börjar det riktiga jobbet.

— Först beställer vi ut domen. Hittar vi något som inte ser rätt ut går vi vidare till förundersökningen. Vi skriver ner de olika personer som nämns, som poliser och vittnen och försöker få tag i dem. Börjar vi misstänka något efter det försöker vi få ut slasken, sidomaterialet. Sedan pratar vi med fler och fler personer och ser vart det leder.

Allt de inleder resulterar inte i en färdig säsong, de har varit tvungna att avbryta en del granskningar.

 

Mycket mer än bara en podd

Spår gör även en påtaglig skillnad i människors liv. Det första fallet de undersökte var mordet i Kalamark 2004. Kaj Linna blev dömd mot sitt nekande och fick livstids fängelse. Deras granskning bidrog till att Högsta domstolen beviljade Kaj Linna resning 2017.

Kaj Linna har sedan sin resning släppt en bok. Foto: Max Brouwers
 

— Det var en overklig känsla. Samtidigt kände jag att det var ett rimligt beslut. Att fan vad bra, de rättade till sin felaktiga dom. Det är det jag är mest stolt över i min yrkeskarriär, säger Anton Berg.

Vad som händer med mannen som är dömd för Brandkärrsmordet återstår att se.