Tomas Björklund, Gullmar Bergman och Kenneth Karlsson på scen.

Visgruppen Gott & Blandat på Folkes hus. Foto: Elina Jalling

“Vi spelar visor på vårt sätt”

Visgruppen Gott & Blandat spelade under helgen på ett knökfullt Folkes hus i Huddinge. Med en repertoar som inkluderar Beatles, Kent och Ted Gärdestad visade gruppen på visans lekfullhet och allvar.

I lokalen på Folkes hus doftar det kanelbullar och kaffe. Förväntansfulla sus hörs i lokalen samtidigt som rullatorer parkeras på den slitna parketten. En halvtimme innan spelningen kommer Tommy Hedén, arrangör för Huddinge Hembygdsförening, fram med ett leende på läpparna.

– Nu är det knökfullt här inne grabbar!

Tomas Björklund och Kenneth Karlsson har spelat visor ihop sedan 70-talet under namnet Sånggruppen Blandat. En kväll för fyra år sedan sprang de in i Gullmar Bergman i deras hemort Oxelösund. Gullmar var bara barnet när han i sitt pojkrum satt och lyssnade på Tomas och Kenneths visor. Efter att ha surrat med varandra såg Gullmar sin chans och sa att han gärna ville spela ihop med Tomas och Kenneth, vars musik ekat i hans öron under uppväxten.

– Efter ett halvår ringde Kenneth upp mig och frågade om jag menade allvar med det där att spela ihop. Jag svarade ”jupp!” och det var så det började.

När Gullmar berättar att han verkligen är ett fan av Tomas och Kenneth fyller Tomas i att det är besvarat.

– Gullmar är yngre än oss men inte mindre erfaren. Vi fick verkligen en nytändning när han började spela med oss. Han är ”gott” i det som är ”blandat”. Vi spelar visor på vårt sätt.

Och knökfullt har även Gott & Blandats spelschema varit. De har haft 200 spelningar sedan 2015. Deras största spelning var inför 2500 personer i Västervik sommaren 2018. Men de har även spelat i vardagsrum inför ett dussin personer.

Tomas berättar om sin uppväxt under 60-talet. Då skulle man antingen gilla Beatles eller Rolling Stones.

– Jag var rebellisk så jag hörde till dem som gillade Rolling Stones, men egentligen så var det mysigaste jag visste att gå hem och ta upp gitarren och spela Taube. Vår hemstad Oxelösund är skärgård, bad och båtar. Det är så naturligt, själva kopplingen. Taubes musik handlar om skärgård, vin och båtar så för mig var det naturligt att börja spela visor.

Gruppen, som har klätt sig i likadana paisleymönstrade skjortor, river igång med Ted Gärdestads Klöversnoa. I lokalen nickar de silvergråa huvudena följsamt med samtidigt som deras fötter stampar i takt. Visgruppen Gott & Blandat får frågan om de skulle kunna slänga ut en teve genom ett fönster, likt stereotypen av ett hänsynslöst rock’n’roll-band. Gullmar drar på mungiporna innan han svarar.

– Kanske en klockradio på sin höjd!