Sirpa Tiderman Foto: Maja-Wera Honkanen

Konst ska engagera folk i flyktingfrågan

Sirpa Tiderman är en av de konstnärer vars verk går att hitta på årets vårsalong i Huddinge kommun. Med sin tavla ”Mot det okända” vill hon påminna folk om alla de barn som är på flykt.
NÄR: 1-26 april
VAR: Östra gymnasiet i Skogås
VAD: För andra året i rad ställer Huddinge ut målningar gjorda av lokala konstnärer samt medlemmar i kommunens konstföreningar. Verken har valts ut av en jury bestående av konstnärerna Stina Wirsén, Roger Metto och Björn Krestensen.

Tavlan målades redan 2015 i samband med flyktingkrisen i Sverige och syftar på de barn som flyr sina hem varje dag. Hon hoppas att hennes konstverk ska väcka känslor hos människor som får dem att vilja engagera sig i flyktingfrågan.

 

Jag blev väldigt upprörd över de åsikter folk hade kring flyktingfrågan. Jag tycker det ska finnas plats för alla, speciellt barn, säger Sirpa.

 

Sirpa målar ofta äldre motiv från 40-och 50 talet. Hennes konstverk på vårsalongen är inspirerat av ett gammalt fotografi på finska krigsbarn på väg till Sverige efter andra världskriget. Varför flyktingfrågan är så viktig för Sirpa handlar till viss del om hennes egen historia.

 

Min pappa flydde själv från kriget i Karelen till Finland när han var yngre. Man glömmer lätt bort att flyktingar alltid har funnits, säger hon.

Sirpa Tidermans tavla "Mot det okända" som hänger på Huddinges vårsalong.

 

 

För att få ansöka till Huddinge kommuns vårsalong ska man antingen vara med i en av Huddinges konstföreningar eller bo i Huddinge kommun. Sirpa Tiderman bor utanför Huddinge och gick därför med i en av kommunens konstföreningar för att kunna ansöka till vårsalongen.
 

Det var roligt med en jury som bestämde vilka konstverk som fick vara med. Det fick en att känna sig utvald, skrattar hon.