Annelie Hultvi på en bänk i solen.

Annelie Hultvi behöver dansa varje dag för att må bra. Foto: Elina Jalling

”Dansen är lika självklar som att andas”

Annelie Hultvi har sedan början av 90-talet dansat orientalisk dans. Idag är hon kursledare på ABF i Huddinge dit en salig blandning av människor kommer för att delta i hennes dansklasser.

Annelie Hultvi började dansa när hon var barn. Det började med bugg, men när hennes danspartner plötsligt slutade för att istället träna till Vasaloppet bestämde sig Annelie för att hon i nästa danskurs inte skulle vara beroende av någon danspartner. Hon tog en kurs i orientalisk dans och fastnade direkt för musiken och rytmen.

– I orientalisk dans finns så många känslolägen representerade. Glädje, sorg och vemod går att förmedla till musiken.

Sedan tog det fart. Annelie Hultvi dansade i 18 år tillsammans med en grupp som uppträde på Berns, Grand Hotel och på olika ambassader. En gång vann gruppen en danstävling i Italien. Idag är turnélivet slut och Annelie är sedan 10 år tillbaka kursledare på ABF i Huddinge.

– En av mina kursdeltagare är 84 år gammal. Det är aldrig för sent för att börja. Många elever är så glada för att de börjat med orientalisk dans. För många har dansen blivit som en ljusglimt i vardagen när livet känts tufft.

Men vad är egentligen orientalisk dans? Annelie Hultvi förklarar att det ingår både olika dans- och musikstilar. Varje dansstil har ett unikt signum, med olika rörelser och olika rytmer. En skicklig dansare kan utifrån musiken anpassa sig efter de olika dansstilarna. Till varje dansstil finns en historia som är förknippad med den kultur som den uppstått i.

– Dansar man orientalisk dans ska man lära sig av kulturen som hör till. De är så beroende av varandra. Under mina workshops så visar jag filmer på egyptiska dansöser som jag tycker är bra, som folk ser upp till och som betytt mycket och påverkat. Man måste se dansen från den rätta källan.

Annelie Hultvi berättar om Egyptens huvudstad Kairo som hade förut problem med utländska dansare som kom dit och tog jobb ifrån de egyptiska dansarna. Som sanktion utförde då Kairo ett förbud för utländska dansare att jobba i staden.

Innan vi skiljs åt får Annelie Hultvi frågan om det går att dansa fult.

– Ja, det är viktigt att kunna dansa fult! Det är viktigt att inte alltid tänka på att man ska vara vacker. Ibland är det mycket viktigare att visa en känsla. Om man hela tiden oroar sig för att man kanske dansar fult så försvinner känslan.

Du kan se en av Annelie Hultvis kursgrupper uppträda med orientalisk dans i Huddinge Centrum söndag den 28 april klockan 13:00.