Poeten och transaktivisten Yolanda Bohm. Foto: Felicia Hultin

Poeten Yolanda Bohm, tillbaka i Skogås

När spoken word- artisten, transaktivisten och författaren Yolanda Bohm besökte Skogås bibliotek i tisdags, pratade hon om vikten av att träna på att skriva för att utvecklas som skribent. Det var inte en stor publik på Skogås bibliotek men det var en imponerad publik som gick därifrån. Alla lika hänförda av Yolandas varma energi och inspirerande ord och framträdande.

Yolanda Bohm har sedan 2014 skrivit och tävlat med spoken word, en uttrycksfull poesiform som kan liknas med rap där en kan tävla mot andra i en duell. En poesiform som är väldigt scenisk och poetisk, de enda verktygen som används är rösten och orden. Hon har alltid älskat att leka med ord och uppbyggnader samt betydelser av ordet. Uppträdandet på biblioteket i Skogås var det första hon gjorde i sin hemort.  

Efter att ha läst upp några av hennes egna verk drar en workshop igång där alla själva fick träna på att skriva genom olika övningar. Att leka med ord och skapa en mening är det som Yolanda tycker är viktigast.  

– Skriva mycket, skriva dåligt. Ingen föds till ett geni utan alla kan lära sig. Det är en process, precis som att gå till gymmet. Det ska vara kul att göra det och inte bara ett bra resultat, säger Yolanda Bohm. 

Att hon är född till att stå på scen och uttrycka sig genom sin poesi är det dock ingen tvekan om. En karriär som poet och artist har dock kantats av olika yrken som lett till olika vägar. Hon har provat på både fritidsledare, klätterinstruktör, eldartist och projektassistent på tv, vilket är något hon kan tänka sig att göra mer av.  

–  Tv är något jag hade kunnat tänka mig att jobba med igen. Stå framför kameran hade varit kul. Annars hade jag såklart velat bli astronaut, tillägger hon med ett skratt. 

Att komma tillbaka till Skogås och framträda tycker Yolanda Bohm är roligt. Hennes mamma var också på plats för att stötta sin dotter. Både framträdandet och skrivarworkshopen var något alla i publiken tyckte var roligt. Att träna på att skriva utifrån olika ord och binda dem samman är ett första steg att lära sig menar Yolanda.   

Själv har Yolanda hittat sin egen stil och sitt sätt att uttrycka sig genom sin poesi. Med två böcker utgivna, varav den senast utkom nu i år, känner hon sig trygg som artist och föreläsare. Hennes senast utkomna bok “Ikon” är en samling av hennes egen poesi och innehåller texter hon framfört för mycket större publik än den lilla klungan i biblioteket i Skogås. Trots det ger hon fortfarande allt när hon står framför publiken. 

Hennes workshop rundas av med lite fika och att Yolanda beskriver inspiration och träning som de främsta knepen för att bli en duktig skribent. Hon berättar också att hon börjat skriva på en föreställning, som har premiär på nationaldagen, med nytt material.  

–  Du ska inte bara skriva för att bli bra, utan skriva och ha kul på vägen, avslutar hon leende.