Popgruppen Swayday från Huddinge. Foto: Elinor Wermeling

Swayday släpper ny musik i sommar

Huddinges egen grupp startade sin resa som bästa vänner i grundskolan. Att de nu flera år senare sitter i LA och producerar musik är något som inte kommit utan hårt arbete varje dag.

Fem killar, alla från Huddinge, bestämde sig för att starta band på gymnasiet. De var alla fast beslutna att musiken var vad de ville göra. Efter studenten tog det fart och de bestämde sig för att våga jobba med musiken på riktigt.  

–  Vi ville satsa på att skriva toppmusik, på gymnasiet var vi mer rockinspirerade. Säger Arthur Öhman, sångare i bandet.  

Killarna gjorde om källaren hos en av medlemmarna, där spenderade de sedan varje dag från morgon till kväll. De visste att det skulle krävas disciplin och många timmar för att få det resultatet de ville ha. De såg sig själva som ett företag och att det främst var tid de behövde för att nå resultat.  

De blev upptäckta av produktionsbolaget Sony Music som ville producera deras låtar. Detta blev startskottet och sedan 2017 har de släppt mer popinspirerad musik.  

 Nyligen hittade en amerikansk producent bandet, han tyckte om musiken de gjorde. Han tog dem under sina vingar och fick dem till LA. Där har de nu har spenderat två veckor med att producera ny musik som ska släppas till sommaren.  

– Det är roligt att proffs, som har varit i branschen länge, är villiga att lägga tid på oss, säger Arthur.  

Killarna vet om att det kan vara en osäker bransch och de hade stunder då de inte visste om de skulle satsa på musiken eller studera vidare.  

– Det är inget vanligt 8- 16 jobb med stabil lön. Charmen med det hela är just att vi gillar det vi gör och vi får uttrycka oss till fullo, fortsätter Arthur.  

Sixten Roström är trummis i bandet och håller med det Arthur säger. Sixten menar också att det ibland kan kännas läskigt att satsa då man aldrig vet hur det kommer att gå. De vill nu blicka framåt och känner sig riktigt peppade och inspirerade att fortsätta med musiken.