Maria af Klintberg slås med Elin Tisell och Viktoria Siwek. Foto: Ludvig Ryman

Teater Sláva fylls av nordisk mytologi

Teater Slávas föreställning ”Twine. Measure. Cut” bjuder in publiken till en timmes lång föreställning av nornor från nordisk mytologi, bulgariska sånger och fysisk teater. På fredag är det nypremiär på hemmascenen Tonsalen i Huddinge.
Var: Teater Sláva ,Tonsalen, kyrkogårdsvägen 2.
När: fredag 26 april, klockan 19.00
Hur: Biljetter finns att köpa i dörren. Studentrabatt erbjuds.

Maria af Klintberg, Elin Tisell och Viktoria Siwek hade premiär med föreställningen 2013 och har sedan dess spelat i Tjeckien, Slovakien och USA. På fredag är de på hemmaplan igen, för första gången på två år. I föreställningen spelar skådespelerskorna tre nornor från nordisk mytologi.

 

– Kvinnorna är återkommande i olika mytologier. Vi ville komma ifrån häxbilden och göra dem till en gudom bortom kön, säger Viktoria Siwek samtidigt som hon pustar ut efter att ha övat ett av de många akrobatiska moment som finns med i föreställningen.

 

Scenografin vill skapa rum men ändå inte

Föreställningens scenografi står Daniel Rudholm för. Den är uppbyggd av en stor järnkub med sisalgarn som scenljuset spelar i, något Daniel ville komma åt från början. Han ville skapa ett rum i rummet, men samtidigt något som också bara kan vara ett objekt.

 

– Ett schabrak som kan förändras och vara mycket men samtidigt ingenting, säger han.

 

Skådespelarna använder sig av scenografin under de fysiska momenten och talar om en distans som skapas inne i kuben. Att nornorna där är osårbara gentemot människorna på utsidan, i alla fall till en början.

 

Bulgarisk sång i föreställningen

I föreställningen sjungs även traditionella folksånger från Bulgarien. De täta klangerna präglas av säregna hickljud som är speciella för den region där sången kommer ifrån. Bulgarien har en lång tradition av att använda sig av kvinnoröster och Teater Sláva har under sina 25 år inspirerats mycket av folksånger från Östeuropa. Det finns en tydlig respekt för andra kulturer när de skapar nytt modernt material.

– Vi vill arbeta med en ärlig och konstnärlig intention med kärlek, säger Maria af Klintberg.

Sångerna i föreställningen skapar ett eget rum. Sångerna har påverkat scenerna och scenerna har påverkat sångerna, förklarar skådespelarna efter en sångrepetition.

Ge frågor, inte svar

Föreställningen vill bjuda in till en meditation. Att låta publiken gå in i en målning och vistas där med stora bilder och sånger.

–Man behöver inte förstå, man kan slippa att behöva förstå, berättar Viktoria Siwek.

 

Föreställningen saknar ett tydligt narrativt berättande grepp utan tar språng ifrån den fysiska teatern. Det är inte en fråga om att lära ut något utan en fråga om ett utforskande, att dela en upplevelse med publiken och ge frågor.