Komikern Anders Häggström, Huddingebo från Norrland

Huddingekomiker driver om uppväxten i Norrland

Anders Häggström är ett bekant namn på flera klubbar i Stockholm. Med fokus på att driva med sig själv som norrlänning i Stockholm vill Huddingebon nå fler med sin humor.

Att flytta ifrån Umeå till Stockholm var en stor förändring för Anders som är uppvuxen i Arvidsjaur och har studerat i Umeå. Men i Stockholm fanns jobben, både inom IT, som är hans dagsjobb, och inom stand up. Hans norrlandsbakgrund kontra hans nyfunna Stockholmsidentitet är något han gärna skämtar om. Det är skämt som ofta cirkulerar runt Anders egna liv och betraktelser genom underfundiga observationer som fyller hans stand up.

– Jag driver hellre och gärna om mig själv och mina tillkortakommanden än med andra, säger han med en urvattnad norrländska.

 

Anders väntar spänt på sitt första bostadsrättsföreningsmöte - för att väva in livet som Huddingebo i skämten.

 

– Man ska alltid utgå från sanningen, även om man ibland spetsar till det, säger Anders finurligt.

 

Han förklarar att det som lockar med stand up är att kunna förmedla sina åsikter och upplevelser helt ofiltrerat till publiken. Att få något som man själv kommit fram till att landa hos publiken tycker han är tillfredställande och häftigt.

 

Premiären på Sagateatern

 

Det var under 2013 som Anders gjorde entré på stand up-scenen. Kulturnatten på Sagateatern i Umeå höll en öppen scen – där klev han upp.

 

– Redan två veckor innan var jag extremt nervös. Jag hade inte berättat för någon att jag skulle prova stand up, berättar han med ett leende när han minns tillbaka på kvällen.

 

Det var inte så att humor var något nytt för Anders den där kvällen på Sagateatern. Han har en lång bakgrund inom humor och komik. Som tonåring började han teckna serier. Detta utvecklades under gymnasietiden till att han började skriva sketcher och filma dessa med vänner. Vid Umeå universitet var han med i spexet och skrev och spelade. Den där kvällen på Sagateatern var ett steg i en ny riktning och det gick tillräckligt bra för honom för att våga fortsätta med stand up.

 

– Jag har förstått i efterhand att min premiär ägde rum under märkliga förutsättningar. På en teater med 300 platser men med 50 personer i publiken och med blandade uppträdanden, allt ifrån blockflöjt till diktläsning. Under mitt uppträdande fick jag till ett stort skratt i slutet och då ville jag köra vidare och göra det igen.

 

Stand up-klubb I Huddinge

 

Efter fem år i Stockholm har nu Anders köpt en egen lägenhet i Huddinge centrum, där han trivs väldigt bra. Innan det har han, som många andra, bott i andrahandslägenheter men ofta i Huddinge kommun.

 

– Det är ett praktiskt ställe att bo på. Nära till pendeltåget och stan men också ett bra utbud av restauranger och service i närheten.

 

Däremot finns det ingen standup-klubb i Huddinge, och Anders har lekt med tanken att starta något eget men i nuläget finns inte tiden

 

– Jag har inte ens fått upp lampor i lägenheten än, säger Anders med skratt i blicken. Men om någon krögare läser det här och vill starta upp något så vill jag vara med.

 

I framtiden hoppas Anders att han ska komma ännu längre med sin stand up. Nu är han huvudakt på bland annat Stockholm Comedy Club och Maffia Club. Men han vill in på fler scener och utvecklas ännu mer.

– Det är som att gå uppför en kulle. Så fort man kommer över krönet så ser man hur lång vägen är. Möjligheten till att utvecklas är oändlig.