Madeleine Engfeldt Julin under sitt tacktal på finissagen på Huddinge Vårsalong. Foto: Ludvig Ryman

Huddinge Vårsalongs initiativtagare får pris

Av Ludvig Ryman
Kulturpriset i Huddinge går till Madeleine Engfeldt Julin. Hennes engagemang för att skapa mötesplatser inom konstens värld gör Huddinge kommun till en bättre kulturkommun, menar juryn. Nu blickar hon framåt efter att Huddinge Vårsalong precis avslutats.

I förra veckan blev det officiellt. Konstnären Madeleine Engfeldt Julin utsågs till vinnare av Huddinge kommuns kulturpris. Hon visste att någon hade nominerat henne men blev överraskad över att juryn gått vidare med detta:

– Det råkade bli jag och jag blev jätteöverraskad, säger Madeleine under finissagen på Huddinge Vårsalonger, på Östra gymnasiet.

Utöver äran får även pristagaren 20 000 kronor och prisutdelning sker 25 maj i Sjödalsparken. Pengarna ska gå till att vidareutbilda sig inom glaskonsten som hon nyligen upptäckt. Hon vill lära sig så mycket som hon bara kan på så kort tid som möjligt.

– Den typen av glaskonst jag gör finns inga utbildningar för här i Sverige, utan det måste göras utomlands. Pengarna kommer väl tillpass för djupare förkovran, säger konstnären.

Viljan att frigöra konstnärliga krafter

Enligt juryn för kulturpriset är det Madeleines intiativförmåga och inkluderande ledarskap som gjorde att hon blev årets pristagare. Hon drivs av ett tydligt engagemang att utöva sin konst och även att skapa mötesplatser, för såväl konstnärer som konstälskare. Hon har startat upp en målargrupp på Fullersta gård och har även med ett finger i spelet på 1000 meter konst, en tillställning i september där konstnärer ställer ut sin konst längst vägen som går från Huddinge Centrum till Fullersta gård.

 

– Jag vet att det finns konstkunniga som håller på vid köksborden och för mig handlar det om att frigöra krafterna hos dem.

 

Huddinge Vårsalong

Madeleine Engfeldt Julin är initiativtagare för Huddinge Vårsalong. Med hjälp av Konstgruppen, som består av fem konstföreningar som är medlemmar i kulturhuset, har projektet gått i mål för andra året i rad. I år var det 85 konstnärer som sökte med 250 verk. Av dessa handplockades 33 konstnärer in med 56 verk. Nu i slutet av utställningen har 24 konstverk sålts.

– Det är en fantastisk framgång med tanke på att företag eller privatpersoner inte längre köper konst i samma utsträckning som förr.

Huddinge vårsalongen tar ut konsten i det offentliga rummet. I år startade utställningen i Huddinge Kulturhus hos Folkes och avslutades på Östra gymnasiet i Trångsund/Skogås. Att gymnasiet tog över utställningen var ett experiment nytt för i år. Detta har fått ett lyckat resultat säger Madeleine Engfeldt Julin och hoppas att nå en ännu bredare publik under nästa års salonger.