Hans Backenroth. Foto: Lucas Hub

Huddingeveteranen återvänder till Jazz & Blues

Nytt i Flempan har pratat med kontrabasisten Hans Backenroth inför uppträdandet på Huddinge Jazz & Blues 2019.

Du kommer till Huddinge Jazz & Blues tillsammans med Jan Lundgren, Ulf Wakenius, Hans Backenroth och Kristian Leth. Hur kommer det sig att ni spelar ihop?

Jag och Ulf Wakenius har tidigare spelat ihop i många olika konstellationer. Bandet har funnits i tio år men i vintras började vi tolka Duke Ellington och Oscar Peterson.

Vad kan publiken förvänta sig av ert framträdande på festivalen?

Vi kommer hylla Oscar Peterson (reds anm. legendarisk jazzpianist kallad "Maharaja of the keyboard") genom att tolka hans låtar. Han gick bort 2007. Ulf Wakenius spelade i hans band under många år och jag har samarbetat med hans musiker. Vi kommer även göra egna tolkningar av Duke Ellington.

Vad har du för tidigare koppling till festivalen?

Jag tror jag har spelat 26 av 28 år på festivalen. Jag har ingått i olika konstellationer och band och därför haft möjlighet att medverka så pass många gånger. De starkaste minnena från Huddinge är när jag spelat tillsammans med Scott Hamilton och Kjell Öhman. De kvällarna har varit något speciellt och stämningen har varit på topp. I början av 90-talet var intresset inte lika stort för jazz och blues men genom åren har jag sett att samma publik har återkommit och ökat för varje år. Festivalen har verkligen satt jazz- och bluesmusik på kartan.

Vilka artister skulle du rekommendera om man vill börja lyssna på jazz?

Jan Johansson, Monica Zetterlund och Miles Davis.

Du har även spelat med Monica Zetterlund. Hur var det?

Jag spelade med henne i fem år och det var fantastiskt. Jag fick spela med en artist som jag lyssnat på mycket genom åren. Hon hade en aura kring sig som jag aldrig tidigare mött. Monica fångade publiken på ett sätt som var unikt. Hon var också oerhört generös mot oss musiker och ville att vi skulle trivas och må bra.

Avslutningsvis, vad händer efter Huddinge Jazz & Blues?

Jag ska på en lång turné i Tjeckien tillsammans men en pianist från Prag och en trumslagare från Danmark.