Lisa Förare är aktuell med nya boken "Varken". Foto: Severus Tenenbaum

Författare med smak för skräck

Av Felix Ek
Lisa Förare gav i september ut boken ”Varken”. Nu hoppas hon kunna kombinera sitt jobb som matskribent med skräckförfattarskap.

Lisa Förare, 53, har jobbat som matskribent de senaste 25 åren. Nu är hon krönikör på ICA kuriren och Allt om mat. Hon har sedan ung ålder intresserat sig för mat och skräck i kombination. Därför var steget från matskribent till skräckförfattare inte särskilt stort. När Lisa var liten hade hon aktiva läsare på sin tidning ”Husmorden”, där hon skrev läskiga recept för monster. 

– Mat och skräck påminner om varandra. Båda handlar ofta om primala instinkter, säger hon. 

I september i år gav Lisa ut ”Varken”

Det är en skräck och fantasyroman som utspelar sig några hundra meter ifrån där Förare bor, området kring Långsjön, Älvsjö, Fruängen och Långbro. Boken sammanför fantasi och förort och fyller området med mystiska väsen. Lisa undrade om hennes grannar skulle tycka illa om att hon skrev om dem som monster, men hon har fått ett positivt mottagande. 

– Många vill ha sina namn med i nästa bok, alla vill vara monster.

Hon menar att det hade varit värre om hon skrev om att alla var skattesmitare eller snobbar. 

– Då hade människor troligtvis tagit boken på ett helt annat vis.

Lisa gillar att mixa oväntade element. När hon kom på iden för boken hade hon precis läst en mäklarannons om penthouse-våningar och människor som anses ”finare” än resten. Där efter blandade hon inslag från Hans och Greta med författaren Shelley Jacksons böcker och fick fram iden för ”Varken”.

Namnet på boken betyder gränsland säger Förare. Detta är ett tema som hon gillar att skriva om. Var dras gränsen mellan monster och människa? och vad är mänskligt?

I boken finns Nornor (fornnordiska häxor) som äger en garnbutik. För att de ska uppfattas mer mänskliga ger Förare dem ett stort fotbollsintresse. Trots hennes bristande intresse för sporten anser hon att det är ett område som speglar mänsklighet bra.

– Det handlar om lycka, besvikelse, hopp och gemenskap säger hon. 

Gott mottagande

Efter att ”Varken” fått ett gott mottagande av både kritiker och läsare  fokuserar Förare på nästa bok. Den kommer gå på djupet i Långsjön och fokusera på de monster som bor där. Förare vill att boken ska skrämma iväg badare från sjön.

– Jag vill att jag och min familj ska få stranden för oss själva säger hon. 

 

Beroende på hur böckerna kommer att sälja framöver hoppas Förare på att kunna kombinera skräck och mat även i livet. Drömmen är att kunna jobba halvtid som matskribent och resten av tiden som författare. 

Lisa Förare har en egen hemsida där utdrag ur boken och hennes tidigare noveller finns tillgängliga. Hon säger att hennes största mardröm vore om folk köper hennes böcker och inser att de avskyr hennes sätt att skriva. Därför finns det en liten aptitretare där för att väcka läshungern.