Konstutställning i Huddinge. Foto: Jonna Lawaetz

Omér Rosenbaum inspireras av människor

Av Jonna Lawaetz
Omèr Rosenbaums är just nu aktuell med en konstutställning i ABF-huset i Huddinge. Målningarna ger uttryck åt alltifrån konstnärens barndom, personliga intressen och människor han kommer i kontakt med på stan.
Omèr Rosenbaum, föddes 1981 i Israel, söder om Tel Aviv. År 2008 flyttade han till Sverige och bosatte sig i en liten förort utanför Stockholm med sin fru och dotter. Sedan 2016 skapar han väggkonst. Med visionen att skapa högkvalitativ konst till ett rimligt pris, startade han i augusti 2019 sitt eget online-galleri med namnet So What Art. Källa: www.abf.se

Det var i augusti i år som Omèr Rosenbaum beslutade sig för att helhjärtat satsa på konsten. Han sade upp sig från jobbet som Marketing Manager för att starta sitt eget online-galleri, So What Art.

 

Konstverken som Omèr Rosenbaum ställer ut är inspirerade av allt från okända artister han hittat på internet och byggnader runt om i Stockholm. 

 

– Stockholm har fantastiska byggnader från 1800-talet varvat med nordisk modern arkitektur som inspirerar mitt arbete, säger Omèr Rosenbaum till Nytt i Flempan. 


Omèr Rosenbaum har berättat i en intervju på Judiska Församlingen i Stockholms hemsida, att han tycker om att han tycker om att avbilda platser från sin barndom och att skissa på saker som är relaterade till hans intressen inom arkitektur, psykologi, mekanik och intressanta människor som han ser på stan. 

Omèr Rosenbaum säger att han knappt kan nämna specifika artister som inspirerar till hans konst, eftersom han är mer intresserad av att lära sig nya tekniker än att lära känna motiven som han avbildar.

 

– Även när jag målar porträtt gillar jag att blanda samtidens kända ikoner som Anders Bagge, Marlon Brando och rapparen ICE-T, säger Omèr Rosenbaum till Nytt i Flempan. 

 

Färgstark konst

Han berättade till Judiska Församlingen i Stockholms hemsida att visionen med konsten är att göra den tillgänglig för alla, till exempel genom galleriet So What Art. Målet är att de som tar del av konstverken också ska kunna greppa en penna och börja rita och skissa. Precis så som han själv började. 

– Jag är en person som ofta går ’all-in’, vilket man ser i mina målningar då jag ofta använder starka färger som svart, gult och rött. En annan sida av mig är logisk och systematisk och det kan förklara varför jag ritar en urban miljö, säger Omèr Rosenbaum till Mitt i Flempan.

 

Trots att hans bakgrund ger uttryck åt konsten anser han själv att konstverken speglar hans personlighet snarare än varifrån han kommer.

 

”Min mamma ville inte att jag skulle gå i konstskola” 

Trots att Omèr Rosenbaum är den tredje generationens konstnär i sin familj, har han aldrig drömt om att själv bedriva en karriär inom konst. Han drömde istället om att bli journalist. Han har starka minnen från barndomen där han spenderade mycket tid i sin farfars verkstad. 

 

– Min mamma ville inte att jag skulle gå i konstskola, hon ville att jag själv skulle utveckla intresset för konsten, berättar Omèr Rosenbaum till Mitt i Flempan.

 

Utställningen i ABF-huset pågår varje vardag fram till den 22 november. Utställningen är årets andra för konstnären som hoppas på att kunna inspirera andra till att börja måla.