Hyllningskonsert på Folkes

Av Felix Ek
Lördag den 9 november ger Huddinge hembygdsförening en hyllningskonsert till minne av Ulla Billquist i Huddinge kulturhus, Folkes.

Ulla Billquist är mest känd för sin låt ”Min soldat” som under krigstiden i Sverige spred ljus i landets många hörn. Lördag den 9 november tolkar sångerskan Maya de Vesque, med hjälp av Samuel Skönberg på piano, Ullas låtar på kulturhuset Folkes. Huddinge hembygdsförening som har hand om konserten hoppas att kunna locka många till tillställningen. 

– Helst hade vi velat se många unga men det kanske kan bli svårt. Vi har däremot ett stort intresse från den lite äldre generationen, säger Tommy Héden, 73, ordförande för hembygdsföreningen. 

Försöker nå den yngre publiken

Tommy berättar att hembygdsföreningen har svårigheter att nå ut över generationsgränserna. Många av de som är aktiva inom föreningen och de som tar del av deras aktiviteter tillhör den äldre generationen. 

– Vi försöker modernisera vårt programutbud så gott vi kan, säger Tommy. 

De har även gjort det gratis för unga att gå med i föreningen för att det ska bli lättare att få nya medlemmar. 

– Det finns mycket intressant att lära sig om Huddinge och det är viktigt att föra hembygdens historia vidare. Till exempel kan man lära sig om smedjan vid Björksättra eller Sundby och Stensberg.

Lördagens tillställning

Tommy hoppas att lördagens tillställning ska göra att många intresserar sig mer för vad föreningen erbjuder. Han hoppas att konserten ska öka intresset för kultur i kommunen. Själv planerar han att tillsammans med sångerskan Maya de Vesque göra nya konserter där andra tolkningar och hyllningar kan framföras. Kanske blir det nästa gång en konsert som hyllar Edith Piaf eller någon annan legend. Hyllningen till Ulla Billquist på lördag slår upp sina dörrar klockan 14.00 och konserten börjar vid 15.00. Det kostar 40 kr och då får man även kaffe och tilltugg till skönsången.