Pappa Carl Barton önskar sig en teckning och en slöjdad smörkniv. Foto: Jonna Lawaetz

Fira fars dag i Huddinge på söndag

Av Jonna Lawaetz
Fars dag är en högtid som i Sverige firas den andra söndagen i november. Precis som mors dag är dagen till för att uppmärksamma och hylla en förälder lite extra.

Fars dag har sitt ursprung i delstaten Washington i USA av Sonora Smart Dodd. Sonoras pappa hade ensam uppfostrat sju barn efter att hans fru dött i barnsäng. På Sonoras initiativ firades fars dag för första gången den 19 juni 1910. Initiativet spreds sig runt USA och år 1966 fastställde den sittande presidenten, Lyndon B Johnsson, dagen som en stående högtid den tredje söndagen i juni. 

Inte förrän år 1931 instiftades högtiden i Sverige, med mors dag som kommersiell förebild. Enligt Nordiska museets arkiv från 1963 betraktade den äldre generationen firandet som överflödigt och ett sätt att göra sig till på. Trots det fick traditionen fäste och i dag är firandet av våra mammor och pappor två av de mest uppmärksammade dagarna på hela året.

Har du tröttnat på att ge bort en slips eller en trisslott? Mitt i Flempan redaktionen tipsar om presenter och aktiviteter du kan göra i Huddinge på söndag.

 

Fars dag på Sundby Gård 

Ta med familjen och fira pappa med en dag på Sundby Gård. Söndag den 10 november dukar Sundby Gård upp en fars dag-buffé, med allt från kalla och varma rätter och ljuvliga desserter. Bokning sker på hemsidan eller via telefon och man kan välja mellan två olika sittningar, klockan 12.00 eller 15.00. 

Pris: 450 kronor. 25 kronor för barn upp till 12 år 

Uppvakta pappa med en bok 

Akademibokhandeln i Huddinge Centrum har ett stort utbud av böcker och sällskapsspel till pappa på fars dag. Ge pappa en hyllning med boken Pappa bäst i världen. Eller varför inte bladvändaren, Knutby. 

Pris: från 49 kronor

En natt på Attendo Park Hotell i Huddinge 

Lyxa till det rejält och bjud pappa på en hotellnatt på Attendo Park Hotell i Huddinge. 

Pris: från 876 kronor

Fotmassage på Salong Trötta Fötter 

Skäm bort pappa med en traditionell behandling med fotmassage på salong Trötta Fötter i Huddinge Centrum. 

Pris: 460 kronor 

Gudstjänst i Huddinge kyrka  

Hylla din fader och vår fader. Gudstjänsten i Huddinge kyrka börjar klockan 10.00.

Pris: Gratis