Ge dina nära och kära en härlig läsupplevelse i julklapp (Foto: Wilma Wernersson)

Experternas bästa lästips inför jul

Av Wilma Wernersson
Vi befinner oss redan en bit in i november och julafton börjar närma sig allt mer. Att hitta julklappar kan ibland kännas knepigt, men varför inte ge en spännande deckare eller en romantisk roman till någon du tycker om? Tre bibliotekarier från Huddinge tipsar om deras bästa boktips som kan passa utmärkt som julklapp 2019, lika väl för stora som små.

Anne Willbrand, bibliotekarie på Huddinge huvudbibliotek, är själv ett stort fan av romaner och böcker som handlar om relationer. Här kommer hennes tre boktips för dem som gillar romaner och biografier. 

 

 

1. Sörjen som blev av Anna Takanen 

 

En roman som bygger på berättelsen om hennes finska pappa Timo som kom till Sverige som krigsbarn 1942. Timo var endast fyra år när han ensam skickades iväg från hemlandet till grannlandet. Han bär med sig en tuff bakgrund från det pågående kriget i Finland där hans pappa stupade och en mamma som inte hade tillräckligt med pengar för att kunna ta hand om Timo. Sörjen som blev är en vacker, men ömsint berättelse om hur Anna alltmer nystar upp sin pappas familjehistoria och hur det är att vara barn till en pappa som kom som krigsbarn till ett främmande land. 

 

 

2. Hovjuvelerarens barn av Gunnar Bolin 

 

Hovjuvelerarens barn är en biografi baserad på hittade brev som finnes i Gunnars Bolins släkts sommarstuga i Småland. Brev från släkt och vänner som vittnar om levnadsöden i skuggan av 1900-talets stora politiska händelser i Europa. Med breven som utgångspunkt beskriver Gunnar Bolin historien med ett personligt men också fängslande porträtt av sin släkts världsomfattande historia under 1900-talet.  

 

 

3.Testamente av Nina Wähä 

 

En roman som skildrar en komplicerad familjehistoria där vi möter Annie, som när hon blir gravid motvilligt åker tillbaka till platsen där hon växte upp. En bondgård där två föräldrar och tolv barn, fjorton beroende på hur man räknar, aldrig kommit överens. Familjen har nämligen en stor hemlighet som ständigt hänger över dem. Testamente är en familjeroman som inte liknar något annat.

 


August Hjalmarsson, kollega till Anne Willbrand, fattar mer tycke för böcker som berör filosofiska ämnen. August tipsar om två personliga favoriter!

 

 

4. Språkets sjunde funktion av Laurent Binet

 

1980 blir Roland Barthes, en känd litteraturforskare påkörd i Paris när han går över gatan efter ett möte med presidenten. Skadorna är så allvarliga att han avlider. Men tänk om det inte var en olycka? Tänk om Barthes bar på en så viktig information att någon beslutade sig för att köra på honom med flit? 

Språkets sjunde funktion är en filosofisk deckare där Laurent Binet tar med läsaren på ett intressant äventyr genom Frankrikes politiska och kulturella överklass.

 

 

5. Strindbergs lilla röda av Alexandra Borg och Nina Ulmaja

 

Strindbergs lilla röda passar för den som gillar att grotta ner sig i bokens, typografins och läsningens historia. Det är en allmänbildande, nördig och underhållande bok som utgår från Strindbergs Röda rummet och hur allt började men också hur det har fortsatt genom tiden. Varje sida är väl genomtänkt och genomsyras av kärleken till litteraturen.


Britta Franklin, ansvarig bibliotekarie för barn och ungdomsböcker, har en hel drös med roliga och spännande böcker som passar allt ifrån barn till ungdomar. Här kommer tre olika böcker som passar för den yngre generationen. 

 

6. Ester Tagg och den flygande holländaren av Linn Åslund (passar för åldrarna 6-9 år)

 

Barnhemsflickan Ester hittar en dag en bild i tidningen på ett flygande skepp. Det står att skeppet ska lägga till vid stadens torg så att kaptenen kan förse sig med mat och förnödenheter innan hon ger sig av igen för att leta efter Svartskäggs legendariska skatt. Det enda Ester har kvar som minne av sina föräldrar är en skattkarta. Tänk om hennes föräldrar finns på skeppet? 

 

 

7. Är det nu allt börjar? Av Siri Spont (passar för åldrarna 12–15 år)

 

På en liten landsort, långt från allting bor Tilda, en åttondeklassare som gått med samma klasskompisar sen lågstadiet. Den sociala statusen, vem som är populär eller inte, bestäms av killarna. Tilda känner sig så långt ifrån den höga statusen man kan komma och allt hon vill är att komma loss från stämpeln. Tildas enda räddning är Emmy. De har aldrig träffats, men chattat dagligen sedan ett halvår tillbaka, de kan prata om allt. När Emmy föreslår att de ska åka till England på språkresa väcks drömmen om att börja om, bli någon annan. Men är det möjligt att göra sig fri från sin påtvingade roll i den sociala hierarkin eller är positionerna orubbliga?

Är det nu allt börjar? är en stark tonårsskildring om utanförskap: om försöken att behaga men inte räcka till, om att tillhöra den samhällsklass som inte räknas, om att aldrig vara förstahandsvalet. En skoningslös feministisk uppgörelse med högstadiet.

 

 

8. Carrie av Stephen King (passar för åldrarna 13 år och uppåt) 

 

Debutromanen, Carrie, som gjorde Stephen King känd över en natt, har utan tvekan blivit en populär bok bland barn och även unga vuxna. 

Den handlar om Carrie, en udda tjej som mobbats under hela sin skoltid. Men det ingen känner till är att hon har dolda krafter: hon kan genom sin tankekraft få speglar att spricka och dörrar att låsa sig. Denna unika gåva måste, som mycket annat i Carries liv, undertryckas. Hennes religiösa mor säger att det är en synd. På skolans avslutningsbal utsätts Carrie för ett hänsynslöst skämt och i sin förtvivlan kan hon inte längre tygla sina krafter. De släpps nu fria med full styrka och resultatet blir förödande.