Stillbild ur videoverket Psychic av Tova Mozard (Foto: Hanna Holmqvist)

Spådomar och ketchupkonst på Fullersta

Av Hanna Holmqvist
Ett stenkast från Huddinge station, på Fullersta Gård, pågår utställningen ”Om dessa väggar kunde tala”. Utställningen är en lekfull blandning av olika konstformer, material och medium. Den ger besökaren möjlighet att utforska och fantisera om verkens betydelse.

Fullersta Gård som varit herrgård och säteri sedan 1600-talet har bedrivit konstverksamhet i tio år. I de välbevarade rummen tar den moderna, spretiga konsten en självklar plats. Konstnärerna har utnyttjat det gamla gårdshusets vackra detaljer. Kakelugnarna har blivit till små tittskåp där konsten är placerad.

Simen Godtfredsen använder herrgårdens antika tvättbrädor i sitt brokiga verk. Något som kan tänkas vara en kommentar om klass då tjänstefolk antagligen också befunnit sig och slitit på herrgården. Det är Fullerstas anrika historia i kombination med ny kreativitet som bidrar till utställningens berättartekniska kvalitéer.

De naiva och oväntade inslagen syns kanske tydligast i Max Ockborns målningar och stilleben. Ockborn har använt sig av material som han samlat ihop i naturen runt Fullersta Gård som kvistar, löv och frukt. Hans andra verk med titeln ketchup och senap är målat med precis just det. I samlingen finns också inslag av poesi och skrift. 

Stillbild ur videoverket Psychic av Tova Mozard (Foto: Hanna Holmqvist)


Tova Mozards effektfulla videokonstverk Psychic är en film med verkliga ljudupptagningar från konstnärens sessioner med ett medium. Stillbilder i neon varvas med sekvenser från tomma spelhallar och barer i USA. Mozard skildrar sökarens behov och önskan om helande och välgång.

Jenny Paléns konst har en mer politisk underton. Hon använder sig av pastellfärger och mjuka material men betydelsen är mörkare. Palén reflekterar kring samhällsproblem och globala hot men bjuder ändå in besökaren till en öppen diskussion om framtiden.

Utställningen syftar till att väcka olika tankar om historien bakom det som besökaren ser. Vi vet inte vad som har hänt och varför.

Verket Baden-Baden av Jenny Palén är en del av utställningen. (Pressbild)
 

– Alla får med sig olika saker från den här utställningen. Vissa kanske bär med sig dofter och ljud medan andra tänker på större frågor. Jenny Paléns verk Baden-Baden får mig till exempel att tänka på vad som brukar flyta upp på stränder nu för tiden, säger curatorn Susanne Ewerlöf.

På gårdsvillans övervåning finns den före detta Huddingebon Karin Boyes samlade målningar och välkända skrifter. Boyes samling står i stark kontrast till samtidskonsten. Något som ger utställningen ytterligare en dimension.

– Boyes Kallocain är ju en framtidsdystopi, säger Ewerlöf.

Boye-samlingen är en permanent del av konsten på Fullersta Gård. Hennes akvareller är däremot ett nytt inslag då de nyligen donerats av Huddinge Kommun.

Medverkande konstnärer är: Max Ockborn, Jenny Palén, Simen Godtfredsen, Marie O´Connor, Tova Mozard och Karin Boye.
 

Utställningen är öppen torsdagar kl. 12–19 och fredag–söndag kl.12–16. ”Om dessa väggar kunde tala” pågår fram till den 9 februari.