Konstutställning på Skogås vårdcentral. (Foto: Hanna Hettman)

Små konstnärer i Söderort

Av Hanna Hettman
I väntrummen på Skogås vårdcentral hänger färgglada tavlor på väggarna. Det är kulturföreningen Lyktan som välkomnat barnen in i konstens värld.
– Det är deras plats också, säger bildläraren Filippa Ydstedt Book.
GALLERI LYKTAN
Adress:
Skogåstorget 7-9, Skogås Centrum
Öppettider:
Tisdag – Torsdag 12.00–18.00
Fredag 12.00–17.00
Lördag 12.00–15.00

BARNKONSTUTSTÄLLNING
Adress:
Skogås vårdcentral, Melodivägen 6, Skogås
Utställningen är ett samarbete mellan Kulturföreningen Lyktan med Österleds förskolor (Svalan, Svanen, Trubaduren, Sångfågeln och Fugan).

Lyktan är en ideell kulturförening som samarbetar med Huddinge kommun. Det är både en mötesplats och ett galleri, där människor i alla åldrar samlas kring konst, musik och poesi.

 

Lyktan har ett nära samarbete med Skogås vårdcentral som ligger precis utanför själva centrumet och skapar konst som hängs upp i vårdcentralens många väntrum. Konstnärerna bakom målningarna är förskolebarn från olika förskolor runt om i Skogås. Utställningsansvarig är bildlärare Filippa Ydstedt Book.
 

– Det är ett projekt som jag har ansvarat för sedan jag började arbeta som bildlärare på Österleds förskolor 2005, säger Filippa.

Filippas mål är att alla förskolebarn någon gång ska få ställa ut sin konst. Hon tycker att det är viktigt att barnen får se vad som kan hända med något som de själva har skapat. 


 

– Jag vill visa barnen vad som händer med konsten, att den tar vägen någonstans, säger Filippa. 

 

Målningarna skapas i förskolornas egna ateljéer av barn i åldrarna fyra till sex år. Barnen skapar ofta utifrån ett övergripande tema, och temat för i år är barnens egna tolkningar av målningar från Huddinge Vårsalong. Barnen fick rösta om vilka tavlor som skulle målas om.


 

– Mycket på förskolorna är stängt för dem som själva inte har barn där, och det här är ett sätt för barnen att kommunicera med världen utanför, säger Filippa.

Hon förklarar att det är viktigt att barnen får ta plats i ett annat forum än på förskolan och att barnen ska kunna känna sig hemma även på museer och i gallerier. 

 

– Det är deras plats också, fortsätter hon.

 

Äldre barn kommer ofta tillbaka till Lyktan där konstverk från deras barndom en gång funnits. Många barn tar även med sig sina föräldrar för att visa upp sina skapelser. Det är ett engagemang som sträcker sig långt utanför Lyktans lokaler.

 

– Lyktan är öppet för alla, säger Filippa.