Svetlana Soboleva är med i årets Hela Sverige bakar (Foto: Rhea Iconomou)

Soboleva om smörsveket i Hela Sverige bakar

Av Rhea Iconomou
Svetlana Soboleva från Flemingsberg är en av deltagarna i Hela Sverige bakar. Hon berättar om hur hon hamnade i programmet, tiden där och om sveket som kostade henne en stjärna.

Nytt i Flempan träffar Soboleva på Simit café i Flemingsberg centrum.

 

– Ingen kan slå dig om du försöker, säger Svetlana och tar en slurk av sitt te.

 

Svetlana flyttade till Sverige från Vitryssland för fyra år sedan. Hon beskriver det ovanstående som ett vitryskt uttryck. Filosofin bakom är att oavsett dina begränsningar så finns alltid chanser till utveckling. Hela Sverige bakar var hennes chans.


Den oplanerade TV-debuten

 

Svetlana hade aldrig en tanke på att komma med i ett svenskt tv-program. Plötsligt i april blev Soboleva kontaktad av Hela Sverige bakar. Det var bilderna på Instagram-kontot som hennes syster skapat åt henne som väckte programmets uppmärksamhet. De ville att hon skulle komma på casting, men Soboleva tackade nej.

 

– Jag ville inte vara med i ett svenskt tv-program på grund av språket, säger Svetlana.

 

Trots osäkerheten valde hon till sist att ändå ta chansen att vara med vilket hon är tacksam för idag. Det var i programmet som hon förstod att bakningen inte bara skulle förbli en hobby, men istället hennes drömjobb. Idag studerar Svetlana till konditor. Det var tur att hon inte utbildade sig innan tv-programmet. Eftersom tävlingen är för amatörbagare hade hon inte haft en chans att vara med.

 

– Det var en speciell atmosfär i programmet, det gav mig en ny tro på mig själv, säger Soboleva.


Programledaren snodde hennes smörknep

 

Men en sak som kom som en överraskning var när programledare Tina Nordström avslöjade Svetlanas smörknep i programmet. Varje vecka delas en stjärna ut till en deltagare som gjort bäst ifrån sig. Den veckan som programledaren Tina Nordström avslöjade Svetlanas smörknep för en annan deltagare fick just den personen stjärnan.

 

– Jag visste inte om det förrän jag såg det avsnittet i oktober.

 

Svetlana menar att smörknepet gör det möjligt att spara tid för att få till rumstempererat smör, genom att riva smöret och låta det stå istället för att smälta i en kastrull.

 

– Om Tina inte hade sagt något om mitt trick så kanske jag hade vunnit veckans stjärna, säger Svetlana.  

 

Istället kom Svetlana på en andraplats den veckan.


 

Hur långt kom du i tävlingen?

 

– Jag får inte avslöja det nu. Det är show och allt kan hända.

 


 

SVETLANAS JULTIPS: Croquembouche

 

Soboleva tycker att det är kul med nya och moderna idéer inför jul, och tipsar om att testa annat än de vanliga lussebullarna. Till exempel den franska desserten Croquembouche.

– Det är viktigt att behålla traditioner och att respektera dem, men jag är inte så traditionell, säger Svetlana.

 

Så här gör du!