Tova Magnusson drivs framåt av olika yrkesroller (Foto: Wilma Wernersson)

Tova Magnusson låter nyfikenheten leda vägen

Av Wilma Wernersson
Hon har under sina 30 år i branschen modigt kastat sig mellan att stå antingen framför eller bakom kameran. Trots att hon aldrig kom in på scenskolan har nyfikenheten för att ta sig an nya utmaningar resulterat i en strålande karriär.
Ålder: 51 år
Bor: Ruddammen (Norra Djurgårdsstaden)
Gör: Regissör och skådespelare
Familj: Arvid 26 år och Dorothea 20 år
Mest känd från: Svart lucia, Bron, Gråzon


FEM SNABBA MED TOVA
Huddinge / Ruddammen
Framför kameran / Bakom kameran
Date night / Me-time
Planering / Spontanitet
Vår tid är nu / Gråzon

Det var på Rosenhillsvägen i Huddinge som Tova Magnusson växte upp under sina fem första år, där bodde hon tillsammans med sin mamma och hennes morföräldrar. Som barn var hon inte särskilt utåtriktad, utan ägnade mest tid i stallet. Inga tydliga planer på att bli skådespelare fanns än.

 

– Det var aldrig självklart för mig att jag skulle inrikta mig på just regi och skådespeleri. Däremot har jag alltid haft och har fortfarande en nyfikenhet på att få öppna nya dörrar och utmana med själv.

 

Det var först efter gymnasiet som Tova vågade öppna dörren till det som skulle leda till hennes genombrott några få år senare. Allt började som regissörassistent till en pjäs, men dagen innan premiär tog allt en helomvändning.

 

– En av skådespelarna bröt benet och vi hade alldeles för ont om tid för att hitta en ersättare, så jag fick ta rollen. Som tur var hade jag lärt mig alla repliker tack vare min position som regissörassistent.

 

Och lyckligtvis satt det en man i publiken som fick upp ögonen extra mycket för den oväntade ersättaren, Tova Magnusson. Det var Rumle Hammerich, en regissör som ville att Tova skulle provfilma för huvudrollen i hans kommande film “Svarta Lucia”. Det visade sig att denna filmen skulle komma att bli extra speciell för Tova, både för hennes karriär och privatliv.

 

Vi hade varit tillsammans i tre veckor när vi bestämde att vi ville gifta oss.

– Svarta Lucia är såklart unik och betyder mycket för mig. För det första var det mitt stora genombrott som skådespelare, jag fick chansen att spela den kvinnliga huvudrollen, vilket var fantastiskt roligt. Men det var också under inspelningen av Svarta Lucia som jag träffade pappan till mina barn. Vi hade varit tillsammans i tre veckor när vi bestämde att vi ville gifta oss.

 

Om man ser tillbaka på Tovas karriär, kan de tyckas vara ett ledmotiv för henne att inte bara växla mellan olika filmroller, utan också mellan regissörrollen och teaterscenen. Med en meritlista med roller från bland annat stora serier som Bron, Gråzon, Vår tid är nu och regi för succeserien Solsidan, väcks en nyfikenhet hur Tova Magnusson burit sig åt för att lyckats så bra, utan någon specifik utbildning i bagaget.

 

– En del av min yrkesidentitet handlar just om att jag har vågat “vandra runt” på den plattformen jag själv skapat. Under hela min karriär har jag fått hantera nya situationer och träffat olika människor, det har gjort att jag har byggt upp en magkänsla för vad som känns rätt att göra och våga ta beslut i ett vägskäl för att komma framåt. Sen har jag alltid haft föräldrar som har uppmuntrat mig att våga testa och göra det som känns rätt för mig. De har gett mig en stark grundpelare.

 

Josefin Neldén som "Maggan" och Tova Magnusson som Britt Gahn från den aktuella serien "Vår tid är nu". (Foto: Johan Paulin / SVT)
 

Idag ser vi Tova Magnusson aktuell i den oerhört populära serien ”Vår tid är nu” som utspelar sig under första halvan av 1900-talet. Där ser vi henne spela en inflytningsrik, stark politisk kvinna vid namn Britt Gahn. Hennes karaktär har också en hemlig älskarinna, Maggan. När vi pratar om ”Vår tid är nu” talar Tovas karismatiska kroppsspråk för att hon onekligen är engagerad i sin roll.

 

– Jag är så tacksam att jag får vara en del av denna produktionen. Det är lyxigt! När jag går in i en roll känner jag ett viktigt ansvar att ge en så rättvis bild som möjligt av karaktären. Man letar inom sig själv för att plocka fram det bästa till sin roll och på så sätt bygger man upp ett känslomässigt band till sin karaktär.

 

Men det märks också att Tova uppskattar sin lediga tid. Hon berättar att ju äldre hon blir desto mer prioriterar hon sin fritid och hälsa. Det är viktigt att vara trygg i sig själv som frilansare när miljöombyte sker inte allt för sällan menar hon.

 

– Att hitta en lagom balans mellan passionen till sitt yrket och privatliv är mycket betydelsefullt för mig.